USA: Bomber i Syrien forhindrede en 'overhængende trussel'

USA var nødt til at handle hurtigt for at forhindre angreb, lyder det. Islamisk Stat står også meget stærkere i Syrien end i Irak, siger ekspert.

Her er det islamister fra Islamisk Stat, som har fyldt deres bil med, hvad de hævder er, resterne af en amerikansk drone. Den skulle have ramt i Raqqa natten til tirsdag. (Foto: © STR, SCANPIX)

USA har smidt bomber i Syrien for at forhindre 'en overhængende trussel om angreb fra al-Qaeda veteraner' mod USA og vestlige interesser.

Sådan lyder argumentationen fra amerikansk militær i en erklæring om angrebet mod Islamisk Stat i Syrien, skriver Reuters.

Det er første gang, at amerikanerne angriber Syrien, men ifølge major og militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Lars Cramer-Larsen har angrebet været nødvendigt for koalitionslandene mod Islamisk Stat for at bremse den ekstremistiske gruppes fremrykning i Syrien.

- De har haft en stærk position og har fået nogle markante sejre i Syrien. I august fik de i Raqqa-provinsen overtaget en meget vigtig militærinstallation fra Assad, siger Lars Cramer-Larsen.

Et stærkt strategisk træk

Ifølge Lars Cramer-Larsen har den sunni-dominerede terrorgruppe længe stået meget stærkt i Syrien, hvorimod bevægelsen de seneste uger har været rykket tilbage i Irak efter angrebene fra blandt andre kurdiske tropper og amerikanske bombefly.

Dette første angreb skal ses som et stærkt strategisk træk fra USA og dets allierede i kampen om at få gjort det af med jihadisterne, siger Lars Cramer-Larsen.

I Raqqa har Islamisk Stat udrøbt et kalifat, hvor indbyggerne nu bliver tvunget til at leve under strenge sharia-love. Her er det terrorbevægelsens sorte flag på toppen af en bygning i byen. (Foto: © Stringer, Scanpix)

For det slag er ikke nemt at vinde.

Vestlige ledere har erkendt, at Islamisk Stat har vokset sig så stærke, at det kan tage flere år at få helt ram på gruppen. Men ved bevist at gå efter Islamisk Stats nøglepositioner i Syrien, kan man i det mindste forhindre, at ekstremisterne vinder yderligere terræn i landet.

- Man forsøger at bremse deres fremmarch, så de (Islamisk Stat, red.) ikke udgør en trussel for det moderate oprør mod præsident Assad, som Vesten gerne vil støtte, forklarer han.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:54211cbda11f9d0b44d4e219

Se en video af angrebet. Videoen er en amatørvideo, som er udgivet af nyhedsbureauet AP. Klik på play.

Har ramt træningslejre og våbenlagre

Amerikanerne fik med støtte fra de fem arabiske lande, Saudi Arabien, De forenede arabiske Emirater, Jordan og Bahrain og Qatar ram på både træningslejre, hovedkvarterer og våbenlagre ved byerne Raqqa, Deir al-Zor, Hasakah og grænsebyen Albu Kamal i det nordlige og østlige Syrien, lyder det fra militæret.

I alt blev 47 missiler skudt af sted fra krigsskibe i Det Røde Hav og den nordlige del af den Arabiske Golf, og man angreb også Islamisk Stat med droner og bombefly.

Reuters skriver, at også den syriske oprørsgruppe al-Nusra Front, der har forbindelse til Al-Qaeda, blev ramt i det nordvestlige Syrien.

Mindst 20 islamister blev dræbt ved angrebene, men også otte civile har mistet livet under nattens angreb, siger overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder ifølge Reuters.

Der kommer flere angreb

Og bomberne, der faldt natten til tirsdag, var særligt centreret omkring byen Raqqa i det nordlige Syrien, kendt som Islamisk Stats højborg.

- Deres strategiske ledelse holder til der, og meget af deres politiske strategier udgår derfra, siger Lars Cramer-Larsen.

Han vurderer, at der vil komme flere angreb fra USA og koalitionslandene inden for en kort periode.

Men først skal amerikanerne analysere hvor stor en effekt, nattens angreb har haft.

- Det afgørende i krigen mod Islamisk stat er, hvordan de militante krigere nu agerer på jorden. Hvilke modtræk vi ser fra dem, og hvad deres aktioner vil være, forklarer Lars Cramer-Larsen.

Har udnyttet politisk kaos til at vokse

Det har undret mange, at Islamisk Stat har vokset sig så store, men bevægelsen har udnyttet, at både Irak og Syrien har været i politisk kaos, ligesom terrorbevægelsen har formået at få støtte fra lokale stammer, der har villet af med regeringerne i de to lande.

Økonomisk har Islamisk Stat tilegnet sig svimlende summer ved blandt andet at plyndre banker og stjæle olie for så at sælge det på det sorte marked.

Islamisk Stat voksede i februar ud af den irakiske gren af terrornetværket al-Qaeda.

Siden er antallet af krigere bare vokset, og en række eksperter vurderer, at gruppen nærmer sig helt op mod 40.000 krigere - heraf mange vesterlændinge, der er draget i hellig krig for at støtte oprettelsen af en islamisk stat.

  • En mand griller kød på gaden i byen Raqqa. Den arabiske tekst på det sorte banner rundt om klokketårnet betyder 'Islamisk stat i Irak og Levanten, Raqqa-provinsen'. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Det karakteristiske sorte flag, der kendetegner terrororganisationen Islamisk Stat vajer i baggrunden. Den nordlige by i Syrien anses for at være hovedkvarter for Islamisk Stat. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Med et maskingevær på ryggen, duftes der til en forretnings parfumer. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Mænd inspicerer parfume-afdelingen i en forretning. Billedet er taget d. 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • En picninc i parken. Billedet er taget d. 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Og her er kvinder ude for at kigge på sko. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Et par kigger på stof i en forretning i Raqqa. Billedet er taget d. 18. september (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Mænd beder en bøn foran lukkede butikker. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • To indbyggere løber sig en tur i en af byens parker. Billedet er taget den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Børn leger i parken. Billedet er taget d. 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • En politimand med tilhørsforhold til Islamisk Stat styrer trafikken. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Byliv i Raqqa den 18. september. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Natten til i dag, dansk tid, er der så angiveligt styrtet en drone ned i forretningen på billedet... (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • ... Her inspiceres vragresterne. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • Et sammenkrøllet kommunikationstårn, som dronen angiveligt ramte på sin vej mod jorden. (Foto: © Stringer, Scanpix)
  • To mænd har pakket alle deres egendele i kufferter, og har sat sig op på motorcyklen. (Foto: © Stringer, Scanpix)
1 / 16