USA: Assad har brugt giftgas i Syrien

Alle efterretninger tyder på, at Syriens styre har anvendt kemiske våben, siger USA's udenrigsminister.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, slog på et pressemøde mandag fast, at det med "overbevisende" sikkerhed kan siges, at der er anvendt kemiske våben ved et angreb i sidste uge i Syrien. USA's præsident har ikke besluttet, hvordan man vil reagere.

Kerry kalder det "ubestrideligt", at kemiske våben er blevet anvendt.

Meldingen falder samme dag, som FN-eksperter i kemiske våben har besøgt forstæder til Syriens hovedstad, Damaskus, hvor angrebet med giftgas skulle have fundet sted onsdag.

FN har dog endnu ikke offentliggjort resultater fra mandagens undersøgelse. Inspektørerne har kun meddelt, at man har hentet beviser på stedet.

USA beskylder Syriens præsident, Bashar al-Assad, for angrebet.

Noget at skjule

Om det faktum, at Syrien først efter seks dage gav FN's eksperter adgang til forstæderne, hvor angrebet fandt sted, siger Kerry:

- Sådan vil en regering, der intet har at skjule, ikke opføre sig, siger John Kerry.

Udenrigsministeren siger, at videoer og billeder fra det kemiske angreb burde "chokere hele verden".

- Bør chokere verden

- Det vi så i Syrien bør chokere verdens samvittighed, siger John Kerry.

- Den vilkårlige nedslagtning af uskyldige civile og drab på kvinder, børn og uskyldige tilskuere med kemiske våben er en moralsk uanstændighed, siger Kerry.

Ifølge udenrigsministeren er der flere ting, der indikerer, at regimet står bag:

- Vi ved, at det syriske regime har de kemiske våben i deres varetægt. Vi ved, at det syriske regime har kapaciteten til at gøre dette med raketter. Vi ved, at regimet har forsøgt at fjerne oppositionen fra de steder, hvor angrebene fandt sted, siger han.

Det Hvide Hus: Meget lidt tvivl

En talsmand for Det Hvide Hus siger, at "der er meget lidt tvivl" om hvorvidt det syriske regime stod bag anvendelsen af kemiske våben.

Præsident Obama har ikke besluttet, hvordan man vil reagere på brugen af kemiske våben i Syrien.

/ritzau/DR nyheder