USA ændrer praksis efter migrantbørns død

En 8-årig dreng fra Guatamala døde natten efter juleaften i amerikanske myndigheders varetægt.

En 7-årig pige fra Guatemala døde den 7. december i de amerikanske myndigheders varetægt. Her er et billede fra hendes begravelse (ARKIV). (Foto: © Johan ORDONEZ, Scanpix)

De amerikanske grænsemyndigheder tager nu konsekvensen af to tragiske dødsfald og ændrer praksis for håndteringen af migrantbørn.

Flere nye tiltag bliver indført inklusiv helbredstjek af alle børn med særligt fokus på dem under ti år.

Grænsepolitiet skal desuden arbejde tættere sammen med andre myndigheder og NGO'er for at sikre bedre behandlings- og leveforhold for børnene.

Det skriver CNN.

Ændringer kommer, efter en 8-årig dreng og en 7-årig pige - begge fra Guatemala - har mistet livet, mens de var i de amerikanske grænsemyndigheders varetægt.

Den 7-årige døde den 7. december, da hun fik feberkramper og blev fløjet til hospitalet, hvor hun døde kort tid efter.

Natten efter juleaften var det så den 8-årige, der mistede livet i den amerikanske delstat New Mexico. Drengen var blevet bragt på hospitalet med forkølelse og feber.

Han blev efter behandling sendt hjem igen med en recept på medicin. I løbet af aftenen begyndte han dog at kaste op og blev taget tilbage til hospitalet, hvor han døde kort efter midnat.

Kritik og krav om ændringer

Det seneste dødsfald har vakt stor opmærksomhed og flere har udtalt hård kritik og krævet ændringer. Blandt andre det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus Beto O'Rourke.

- Det er meget foruroligende. To børn er døde i grænsemyndighedernes varetægt inden for en måned. Vi må finde ud af, hvordan vi kan forbedre forholdene, siger han.

Et andet demokratisk medlem af Repræsentanternes Hus, Joaquín Castro, kræver, at en undersøgelseskommission ser på den 8-åriges dødsfald.

- Vi skal sikre, at vi behandler migranter og asylansøgere med menneskelig værdighed og yder den nødvendige lægehjælp til enhver, der er i USA's varetægt, siger han ifølge CNN.

De seneste måneder har store strømme af migranter, såkaldte migrantkaravaner, vandret fra Mellemamerika mod USA i håbet om at få asyl.

USA's præsident, Donald Trump, har imidlertid indført en nultolerance-politik over for illegale migranter. Den betyder, at alle, der ulovligt krydser grænsen til USA, bliver fængslet og retsforfulgt.

Børn kan dog ikke retsforfølges og bliver derfor heller ikke fængslet. I stedet bliver de anbragt i forskellige centre, der administreres af de amerikanske grænsemyndigheder.