USA advarer lande mod at blande sig i Libanons krise

Den amerikanske udenrigsminister: Jeg er blevet forsikret om, at Libanons afgåede regeringschef er på fri fod.

Saudi-Arabien har ifølge iagttagere øjensynligt fremtvunget et sammenbrud i Libanons regering, der omfattede Hizbollah, ved at presse den libanesiske premierminister til at gå af. (Foto: © Paul J. RICHARDS, Scanpix)

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, advarer andre lande mod at bruge Libanon i en såkaldt "stedfortræder-konflikt", hvilket er en henvisning til Irans og Saudi-Arabiens tiltagende rivalisering i Mellemøsten.

Udtalelsen kommer efter en optrappet retorik fra blandt andre lederen for Hizbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, fredag sagde, at Saudi-Arabien har erklæret krig mod Libanon.

Han hævder, at den afgåede libanesiske premierminister Saad al-Hariri holdes tilbage i Saudi-Arabien mod sin vilje.

- Lad os sige tingene, som de er: Manden er tilbageholdt i Saudi-Arabien, og han har indtil dette øjeblik forbud mod at vende hjem til Libanon, siger Sayyed Hassan Nasrallah.

- Det er indlysende, at Saudi-Arabien og saudiske embedsmænd har erklæret krig mod Libanon og mod Hizbollah i Libanon, siger han.

Hizbollah er tæt allieret med Iran.

Rex Tillerson siger, at han er blevet forsikret om, at Hariri er på fri fod.

Kaos i Libanon

Saudi-Arabien har ifølge iagttagere øjensynligt fremtvunget et sammenbrud i Libanons regering, der omfattede Hizbollah, ved at presse den libanesiske premierminister til at gå af.

Saad al-Hariri meddelte for en uge siden under et besøg i den saudiarabiske hovedstad, Riyadh, at han trådte tilbage.

- Der er ikke nogen legitim plads eller rolle i Libanon til udenlandske kræfter, militser eller væbnede grupper ud over de legitime sikkerhedsstyrker under den libanesiske stat, siger Tillerson i en erklæring, der understreger USA's støtte til Libanons uafhængighed.

Tillerson opfordrer den afgåede premierminister til at vende tilbage til Libanon og rede trådene ud, så regeringen igen kan styre landet.

Reaktionen fra Tillerson kommer sent - seks dage efter krisen opstod. Det har øget kritikken af USA for at være uden en overordnet strategi for Mellemøsten.

Hizbollah er den største politiske kraft i Libanon. Det er en shiamuslimsk bevægelse, der er allieret med Iran.

Frankrigs udenrigsministerium har også udsendt en erklæring, hvor det hedder, at Hariri bør have bevægelsesfrihed og frihed til at virke som politisk leder i sit land.

Frankrig har tætte bånd til Libanon, som tidligere var fransk koloni. Hariri har også tilknytning til Frankrig, hvor han boede fra 2011 til 2014 af frygt for sin sikkerhed.

/ritzau/Reuters