Tusindvis af vrede unge protesterede i nat i flere byer i Tunesien. Protesterne er nogle af de mest voldsomme, landet har set, siden revolutionen under Det Arabiske Forår i 2011.
En politimand er omkommet under protesterne, og flere demonstranter og politifolk er blevet sårede. Demonstrationerne begyndte i byen Kasserine i det centrale Tunesien for fire dage siden og er siden taget til i styrke.
- Stemningen i Kasserine er anspændt. Jeg var ude i byen i går eftermiddag og i aftes, hvor unge demonstranter havde lavet vejspærringer af brændende dæk. Demonstranterne kastede med sten mod politiet, der brugte hagl, gummikugler og tåregas, fortæller Mellemøst-korrespondent i DR Nyheder Michael S. Lund fra Kasserine.
- Jeg var selv til en mindre demonstration, hvor en ung mand hældte benzin ud over sig selv og tog en lighter frem, fordi han tilsyneladende ville sætte ild til sig selv - men de andre demonstranter fik stoppet ham. Det siger lidt om, hvor store frustrationerne er.
Se video fra urolighederne i Kasserine onsdag:
Begyndte med jobafslag
Urolighederne i Kasserine begyndte netop, da en ung mand tilsyneladende begik selvmord. Manden kravlede op i en elmast - ifølge vidner for at begå selvmord, efter han endnu engang havde fået afslag på et job i det offentlige. Han blev dræbt af et elektrisk stød.
- Sagen har vakt genklang blandt mange unge, fordi arbejdsløsheden er enorm. Ungdomsarbejdsløsheden ligger på 30-40 procent, fortæller Michael S. Lund.
Demonstrationerne i Kasserine har i løbet af ugen bredt sig til andre byer i Tunesien, hvor frustrationen over landets elendige økonomi er stor.
- Tuneserne har oplevet fremskridt siden revolutionen i 2011, men det har primært været politiske fremskridt. Økonomien er faktisk blevet værre, end den var før revolutionen, siger Michael S. Lund.
Lover 6.000 job
Korrespondenten peger på, at revolutionen i sig selv skabte en periode med økonomisk tilbagegang. Siden har for eksempel flere storstilede angreb fra terrorbevægelsen Islamisk Stat rystet Tunesiens vigtige turistindustri.
Den tunesiske regering ved godt, at den er nødt til at handle nu, hvis urolighederne ikke skal sprede sig, fortæller Michael S. Lund.
- Premierministeren har afbrud et besøg i Schweiz for at tage sig af den her krise, og præsidenten har lovet at skabe 6.000 job alene her i Kasserine for at mildne stemningen.
Næppe ny revolution
Magthaverne i Tunesien frygter sandsynligvis en gentagelse af revolutionen i 2011, der begyndte, da en grønthandler begik selvmord i frustration over den behandling, han fik af myndighederne.
Michael S. Lund mener dog ikke, at en ny revolution er nært forestående.
- Mange af de unge, jeg har talt med, håber på en ny revolution - men jeg tvivler, primært fordi rigtig mange tunesere er trætte af uro. De har haft fem hårde år med revolution, forskellige regeringer og terrorangreb. De vil egentlig bare have fred og ro. Men det her er et meget klart signal om, at der er et stort problem med arbejdsløshed blandt de unge i Tunesien - og det bliver man nødt til at gøre noget ved.
https://www.facebook.com/michaelslund/posts/10153905265781639