'Undergravende, nytænkende, grøn': Det mener de danske parlamentsmedlemmer om den nye kommission

Det nye hold får noget blandede reaktioner med på vejen.

Under præsentationen sagde Ursula von der Leyen, at holdet kan skabe "en mere ambitiøs union". (Foto: © OLIVIER HOSLET, Scanpix)

I går nedsatte den kommende formand for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, sit nye kommissionshold.

Vestager rev endnu en titel hjem, nemlig som ledende næstformand for digital omstilling, samtidig med at hun holdt fast i sin post som konkurrencekommissær.

Du kan finde en liste med holdet her, og du kan læse mere om dem, der får stor betydning, her.

Det nye kommissærhold skal dog først godkendes af Europa-Parlamentet, før det kan trække i arbejdstøjet. DR har ringet rundt til nogle af de danske medlemmer i Europa-Parlamentet og spurgt dem, hvad de synes om den nye sammensætning.

1

Christel Schaldemose (S): Spændende takter, men kommer det til at spille?

Christel Schaldemose, S, er bekymret for en rumænsk kommissær for transportområdet. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

- Jeg kan godt lide, at den kommende formand, Ursula von der Leyen, er skarp på at sætte en retning for de tre udøvende formænd (Margrethe Vestager, Frans Timmermans og Valdis Dombrovskis, red.). Der ligger spændende takter i forhold til at give dem noget reel politisk indflydelse for vigtige temaer.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion om det nye hold af EU-kommissærer fra Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet.

Når hun skimmer listen over det nye hold, udtrykker hun en bekymring over, at rumænske Rovana Plumb er blevet tildelt tjansen som kommissær for transport.

- Kan vi være sikre på, vi får et fair indre marked? Østeuropæerne har i stor stil interesse i, at de ikke vil have reelt ordnede forhold for transportsektoren i EU, fordi mange chauffører kommer fra Østeuropa. Og de vil ikke have for mange regler, fordi de kan konkurrere på lav løn.

- Jeg er også bekymret for, hvad det betyder med polske Janusz Wojciechowski som landbrugskommissær. Landbruget skal være en vigtig spiller i at få EU grøn, og med en polak og en polsk regering, som har bekæmpet den grønne indsats - blandt andet ved at være imod at gøre EU CO2-neutral i 2050 - kan jeg godt være bekymret for, hvad det betyder for den grønne omstilling.

2

Morten Løkkegaard (V): Vi kan ikke få armene ned

Morten Løkkegaard, V, er glad for at se, at kommissærenes områder flyder ind i hinanden. Det er vigtigt at tænke sådan, mener han. (Foto: © Thomas Lekfeldt, Scanpix)

Morten Løkkegaard, Europa-Parlamentsmedlem for Venstre, sender ros for at sammensætte et hold, der kommer til at samarbejde på tværs.

- Man skal tænke i at bryde grænser ned og kigge bredere - eksempelvis berører det digitale mange områder. Der er behov for den tænkning, hvis man vil løse den slags problemer.

Mens flere andre kritiserer de noget bløde titler som for eksempel "næstformand for værdier og gennemsigtighed" og "næstformand for beskyttelse af den europæiske levevis", så mener Løkkegaard, at von der Leyen lige skal have en chance.

- Nu må vi dykke ned i det, og så må høringsprocessen vise, hvor meget kød der er på benene, og hvor meget der er varm luft.

- Fra et liberalt synspunkt kan vi ikke få armene ned. Vi er stærkt begejstrede over, vi som gruppe har fået stort set alle de kommissærposter, som er knyttet til vores mærkesager.

Den liberale gruppes kommissærområder tæller blandt andet indre marked, industri og retlige anliggender samt Vestagers konkurrenceområde.

- Det er usædvanligt, at hun har fået lov til at beholde den. Vi er svært begejstrede over, at hun har fået lidt til og meget mere. Digital omstilling er fremtiden.

3

Morten Helveg Petersen (R): Det giver håb for den grønne omstilling

Der kommer mange overlap mellem kommissærernes poster. Det skildrer udfordringen ved, at der skal være 27 af dem, mener Morten Helveg Petersen, R. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

- Jeg glæder mig over, at Magrethe fastholder tjansen som konkurrencekommissær, fordi hun over de sidste fem år har vist, hvor vigtig kampen mod monopoler og skattesnyd er.

Selvom Radikale Venstres Morten Helveg Petersen frygter, at det kan blive noget af en øvelse, hvem der har hvilket ansvar, øjner han også en mere fremtræden grøn dagsorden.

- Det giver forhåbninger om, at det får langt højere prioritet, og det skal det have.

Han har dog en vis bekymring om den ungarnske kommissær, László Trócsányi, der står i spidsen for naboskabspolitik og udvidelse.

- Han vil få en hel masse spørgsmål, fordi han har været tæt på Viktor Orbáns handlinger i Ungarn, og det bliver op ad bakke for ham.

- Hvis det, jeg hører på vandrørene, er rigtigt, er det dybt problematisk. Så må vi se, hvordan han klarer det til høringerne. Jeg kan godt love, det bliver ikke nogen badeferie.

4

Pernille Weiss (K): Det er tilfredsstillende med danske øjne

Pernille Weiss, K, er glad for at Vestager skal stå i spidsen for fire områder, hun anser for i vigtige for dansk erhvervsliv (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

- Med danske øjne er det meget tilfredsstillende, at vi har en dansk kommissær, der i det daglige virke skal beskæftige sig med energi, indre marked, transport og beskæftigelse. Det er alle fire vigtige områder for dansk erhvervsliv, mener det konservative Europa-Parlamentsmedlem, Pernille Weiss.

- Der er meget fokus på, at det her en kommission, som skal levere resultater. Sidste samling handlede meget om strategiske politiske mål, nu er vi en fase, hvor vi skal levere resultater. Det afspejler sammensætningen.

Modsat Helveg Petersen er hun ikke urolig i forhold til den ungarnske kommissær, som skal lede vejen for naboskabspolitik og udvidelse.

- Det bekymrer mig ikke, men jeg forudser, at vi kommer til at diskutere det. Så kan vi se, om opbakningen er der til de planer, han har på området. Det er et skrøbeligt spørgsmål, fordi vi har nogle erfaringer med de nyest optagede lande, som måske er gået lidt for stærkt.

5

Nikolaj Villumsen (Ø): Bekymrende udnævnelser kan undergrave det danske arbejdsmarked

Nikolaj Villumsen, Ø, er glad for, at kommissionens sammensætning nærmer sig en ligestillet kønsfordeling. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

- Von der Leyen har foreslået en EU-mindsteløn, som kan have voldsomme konsekvenser på det danske arbejdsmarked, der kan blive fuldstændig undergravet.

Sådan lyder det fra Enhedslistens Nikolaj Villumsen, der kalder nogle af udnævnelserne for "dybt bekymrende".

- Jeg er drønhamrende bekymret for de manglende ambitioner på klimaområdet, von der Leyen har lagt for dagen. Den håber jeg, vi kan få forbedret.

- Og så har vi nogle lande, ikke mindst Ungarn, Polen og Rumænien, hvor der er en grundlæggende mangel på retsprincipper. Vi kan ikke have folk på de mest magtfule poster, som ikke accepterer demokratiets helt fundamentale spilleregler.

Særligt urolig er han for, om den nye kommission vil forsøge at leve op til Paris-aftalen. Han glæder sig dog over, at der er kommet flere kvinder til.

- Man når næsten i mål med ligestillingen, men det er desværre også kun næsten. 13 kvinder og 14 mænd - så stadig flere mænd. Det havde været dejligt at komme i mål, men det er klart en positiv fremgang.

6

Margrete Auken (SF): Der er en vis tøven blandt grønne kollegaer

Margrete Auken, Ø, bekymrer sig over, at der ikke er et særkilt område for menneskerettigheder. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Jeg er ked af, jeg ikke kan se en med skat som hovedområdet. Det bliver en tung sag, hvis vi skal have gjort noget mod alt den skatteunddragelse, og de store skattelande er i Europa, siger SF's Margrete Auken.

Udover det synes hun, at den nye kommission ser "rimelig" ud, men synes ikke, at von der Leyens retning står helt skarpt og mener i øvrigt, at hun er "nærmest selvlysende grøn inden for europæisk politik".

Hun synes også de uddelte titler er vage og har svært ved at gennemskue, hvilke arbejdsopgaver der gemmer sig bag dem.

- Den bulgarske Mariya Gabriel for innovation og unge - hvad hulen ligger der i det? Man sidder og tænker, at de har fundet titler, som næsten ikke siger noget.

Hun er spændt på at se, hvor stærkt Timmermans kommer til at stå på miljøområdet. Hun håber, den kommende formand vil styre mere mod en grøn retning.

- Hvor stærkt står miljø for eksempel med vores helt unge kommissær fra Litauen (Virginijus Sinkevicius, red.)? Jeg ved slet ikke, hvad han er for en. Jeg har en fornemmelse af, at der er en vis tøven blandt mine grønne kollegaer.