Terrorangrebet ved Westminster Bridge og ved parlamentet i hjertet af London er noget, som britisk politi og efterretningstjeneste har forberedt sig på at imødegå i årevis.
Siden London den 7. juli 2005 blev ramt af et større selvmords-bombeangreb mod offentlige transportmidler, som kostede 52 livet og sårede flere end 700, har politiet trænet og trænet i, hvordan man kan undgå den slags igen.
Ifølge de britiske myndigheder har man siden 2013 afværget 13 terrorangreb i Storbritannien.
Angrebet helt uventet
Men det seneste terrorangreb kom totalt uventet. For netop angreb af den slags, hvor en bil uden varsel kører op på fortovet og dræber og lemlæster tilfældige fodgængere, er stort set umulige at forudse og afværge.
Tidligere terrorangreb blev typisk begået med store avancerede bomber og efter måneders planlægning. Og det gav ofte politiet og efterretningstjenesterne mulighed for at komme nogle af angrebene i forkøbet.
Men terrorangrebet i London var et nyt eksempel på, at lavteknologiske terrorangreb f.eks. ved hjælp af et køretøj er meget effektive og lette at foretage, når målet er at slå uskyldige mennesker ihjel.
Køretøjer som terrorvåben
Et lignende – men endnu mere blodigt angreb – fandt sted den 14. juli 2016 i den franske middelhavsby Nice, hvor en terrorist brugte en 19 ton tung lastbil som våben ved at køre ind i en stor menneskemængde, som på strandpromenaden var i færd med at fejre Bastilledagen. 85 blev dræbt og 434 kvæstet.
Og den 19. december 2016 kørte en lastbil ind i et julemarked i centrum af Berlin, hvor 12 blev dræbt og 56 kvæstet.
De angreb førte til, at Frankrig forlængede den undtagelsestilstand, som var blevet indført efter terrorangrebene i Paris året før. Og at Tyskland strammede sit anti-terrorberedskab og skærpede overvågningen i landet.
Det samme skete i Storbritannien, mens premierminister Theresa May var indenrigsminister.
Svært at skærpe sikkerheden
Men som terrorangrebet i London har demonstreret, kan sikkerheden ikke skærpes ret meget mere, medmindre man vil holde parlamentet indespærret i en bunker, som det hedder i en kommentar i avisen The Guardian.
Avisen nævner i øvrigt, at brug af køretøjer til at slå mennesker ihjel med er næsten lige så gammel som automobilen – eller i hvert fald siden den italienske anarkistiske indvandrer Mario Buda i 1920 dræbte 38 mennesker og sårede flere hundrede.
Det skete ved hjælp af en kraftig fjernstyret bombe anbragt på et køretøj tæt på New Yorks børs i Wall Street.