Ukrainske journalister gør oprør: Vi vil fortælle sandheden

En landsdækkende ukrainsk tv-kanal har ifølge kanalens egne journalister været underlagt censur de seneste måneder.

Demonstranter synger den Ukrainiske nationalsang på Uafhængighedspladsen i Kijev søndag den 22. februar 2014. (Foto: © LOUISA GOULIAMAKI, Scanpix)

Propaganda har den seneste tid præget den landsdækkende ukrainske tv-kanal 'Inter'.

Sådan lyder det fra journalisterne på nyhedskanalen, der nu vender censur-linjen ryggen. De opfordrer i et åbent brev kanalens bestyrelse til at informere borgerne objektivt om urolighederne i Ukraine.

Det skriver det ukrainske nyhedsmedie Liga.net.

Mangel på balance

I weekenden har medarbejderne på tv-stationen offentliggjort et brev, hvori de opfordrer kanalens bestyrelse til at droppe censuren.

I brevet skriver medarbejderne blandt andet, at nyhedsudsendelser på tv-kanalen siden december 2013 har forvandlet sig fra at være: "regeringsvenlige til simpelthen propagandistiske med alle dertil hørende symptomer (forvrængninger, fortielser af fakta, mangel på balance både i selve historierne og fremstillingen af dem)"

Brevet, der er sendt til bestyrelsen den 21. februar 2014, gør klart, at journalisterne er lodret imod den nuværende redaktionelle linje på 'Inter'.

Vil ikke manipulere

Journalisterne kræver derfor, at bestyrelsen omlægger kanalens linje.

- I løbet af de seneste to måneder har vi forsøgt at tage kampen op omkring hvert eneste ord i vores materiale. Det blev gang på gang rettet og fordrejet til uigenkendelighed. Vi har fået anvisninger om, hvem der skulle interviewes og hvilke udsagn skulle med i udsendelser. Objektivt materiale er gang på gang blevet tilbagevist.

- Vi kan ikke arbejde under vilkår, hvor man ansigt til ansigt anklager os for at lyve (…) Det er vores pligt at advare seerne om vores uenighed med kanalens redaktionelle politik, skriver journalisterne i brevet.

Tv-kanalen 'Inter' er en del af Inter Media Group, som er ejet af milliardæren Dimitrij Firtash, der også ejer det store ukrainske gasselskab GDF.

Sammenstød eskaleret

Protesterne i Ukraine har stået på i næsten tre måneder, men sammenstødene mellem politi og demonstranter i Ukraines hovedstad Kijev er i de seneste dage eskaleret.

Det hele begyndte den 21. november sidste år, hvor præsident Viktor Janukovitj forlod forhandlinger med EU om en handelsaftale. Aftalen var ellers forhandlet på plads, men for at kunne ratificeres forlangte EU, at den tidligere regeringsleder og oppositionspolitiker Julia Timosjenko blev løsladt fra fængslet.

Det kunne Janukovitj ikke gå med til, og i stedet vendte han sig mod Rusland for at skabe tættere bånd med den store nabo mod øst. Den beslutning splittede landet.

Det ukrainske medie er verificeret og citaterne er oversat af Alex Fryszman, der er ekstern lektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.