Ukrainsk forsvarsminister: Lækkede dokumenter indeholder både sandheder og usandheder

Alle ved, hvad Ukraine vil have, siger Ukraines forsvarsminister.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen holdt mandag den 10. april pressemøde med Ukraines forsvarsminister Oleksii Reznikov under sit besøg i Odessa Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix (Foto: © Bo Amstrup, Ritzau Scanpix)

Sagen om de lækkede dokumenter, der tilsynelandene stammer fra amerikansk militær, og som de seneste dage har fundet vej til offentligheden, har givet problemer for regeringer verden over og sat fokus på samarbejdet med USA.

Et af de meget omtalte lande i dokumenterne er Ukraine.

Her nævnes ifølge flere medier specifikke våben og forsvarssystemer, som Ukraine skulle have brug for, samt at landet står til at løbe tør for ammunition og raketter inden for nogle uger.

Den fungerende danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) var i Påsken i Ukraine, hvor han mødtes med den ukrainske forsvarsminister Oleksii Reznikov.

De to holdt mandag pressemøde, og direkte adspurgt om sandhedsværdien af dokumenterne, lød det fra Reznikov:

- Det er svært at kommentere, for jeg er sikker på, at de lækager både indeholder sandhed og usandheder. Det er en blanding. Jeg ved ikke, hvem der står bag, men det er svært at kommentere noget, der lyder forkert, sagde han til DR’s udsendte reporter i Ukraine efter pressemødet.

Bekymrer de læk dig? Er det til skade for Ukraine?

- De læk indeholder en grad af sandhed. Men det er alt sammen fortid. For mig er det vigtigere, hvad der sker i fremtiden. Det er ingen hemmelighed, at jeg har bedt mine partnere om at give mig luftmilitært udstyr som F16 eller Gripen (amerikanske og svenske jagerfly, red.). Det passer, det står jeg åbent ved. Og også ammunition, artillerisystemer, tanks og infanterikampkøretøjer.

Men løber I tør indenfor nogle uger, som der står i Guardian og New York Times?

- Lad mig gentage, at de tal, der nævnes i de læk, ikke passer, sagde den ukrainske forsvarsminister uden at nævne tallene.

Ukraines forsvarsminister fortæller, at det ikke er nogen hemmelighed, hvilke former for forsvarssystemer og våben, Ukraine ønsker at få.

'Vi aner intet'

Senere mandag holdt talsmanden for USA’s nationale sikkerhedsråd, John Kirby, en pressekonference, hvor han i grove træk sagde, at man ikke anede, hvem der stod bag lækagen, hvor meget der er lækket eller om der kommer mere.

Det er dog en meget alvorlig sag, lod han forstå. For det skader USA's interesser, at den slags dokumenter kommer ud.

- Uden at bekræfte validiteten er det dokumenter, der ikke har noget at gøre i offentligheden. Det er ikke beregnet til offentligheden og bør ikke være derude.

- Jeg tror, at enhver amerikaner kan forstå – det håber jeg i hvert fald, at de kan – at for at beskytte vores land hver dag, som vi gør, må vi blandt andet beskytte oplysninger. Ikke alene selve oplysningnerne, men også måde vi indsamler dem på, sagde Kirby.

Her kan du se et kort sammendrag af pressemødet, hvor John Kirby svarer på spørgsmål om de lækkede dokumenter.

Lækage skader USA

Ifølge Mikkel Storm Jensen, der militæranalytiker og forsker i cyberkonflikt på Forsvarsakademiet, er det svært at sige præcist, hvem der har en interesse i at lække de mange fortrolige dokumenter.

Grundlæggende er det folk, som 'ikke vil USA det godt', og som samtidigt vil have det til at fremstå som om, at situationen i Ukraine er værre for Ukraine og dets allierede, end den reelt er.

Han peger på, at USA selv siger, at nogle dokumenter er ægte og andre ikke er.

- Amerikanerne siger, at nogle af dem er ændrede i den måde, de præsenteres på. Eksempelvis er tabstallene for Ukraine er skruet op, mens tabstallene for Rusland er skruet ned. Og det er ikke sikkert det er de samme aktører, der har gjort det, siger han.

Lækagen kan få konsekvenser for USA på forskellige planer, vurderer Mikkel Storm Jensen:

- Dokumenterne skulle angiveligt vise, at amerikanerne har kilder i det russiske forsvarsministerium. Det vil sætte kul på kedlerne i den russiske kontraefterretningstjeneste for at finde og lukke huller. Den slags vil skade.

- Så er der angiveligt også, at USA skulle føre indhentning (af oplysninger, red.) mod allierede – Sydkorea og Israel – og det ser ikke godt ud diplomatisk og kan skade deres evne til at indhente informationer, siger han.