Ukraine: Rusland har indsat 180.000 soldater ved fronten

Zelenskyj erkender, at hans tropper har svært ved at opretholde momentum nær fronten.

Ukrainske soldater skyder mod russiske positioner nær Bakhmut, 19. juni. Zelenskyj erkender, at den sidste uges tid har været hård ved fronten. (Foto: © AA/ABACA, AA/ABACA)

Flere end 180.000 russiske soldater er blevet indsat ved frontlinjer i det østlige Ukraine - blandt andet i området omkring byen Lyman i Donetsk-regionen.

Det hævder talsperson for de væbnede ukrainske styrker, Serhii Cherevatyi, ifølge CNN.

Få kilometer derfra, nær den krigshærgede by Bakhmut, meldes der samtidig om hårde kampe med hyppige sammenstød mellem ukrainske og russiske enheder.

- Situationen ændrer sig meget hurtigt, siger Ukraines viceforsvarsminister, Hanna Maliar, i et Telegram-post.

Hun fortæller, at kontrollen over visse positioner "kan mistes og genvindes to gange om dagen", og en ukrainsk hærfører fortæller til mediet Ukrainska Pravda, at russiske tropper "desperat" forsøger at klamre sig til positioner, der tidligere var besat af Wagner-gruppen.

Hærføreren, Oleksandr Syrskyi, hævder samtidig, at det er lykkes ukrainske soldater at stoppe russiske styrker fra at bevæge sig inden for Bakhmut.

Det har ikke været muligt for DR at verificere oplysningerne.

Lyman og Bakhmut ligger tæt. Ifølge Ukraine har Rusland indsat over 180.000 tropper i det østlige Ukraine.

'Sidste uge var svær'

Selvom ukrainske tropper angiveligt har held med at holde russiske soldater nogenlunde i skak, så erkender den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, at hans soldater er pressede nær fronten.

- Sidste uge var svær ved frontlinjen, men vi gør fremskridt, skrev præsident ifølge The Guardian på Telegram.

- Vi bevæger os frem, skridt for skridt. Jeg takker alle, der forsvarer Ukraine og alle, der fører krigen mod en ukrainsk sejr.

Noget peger i retning af, at de ukrainske tropper for tiden mangler motivation. I hvert fald beder Zelenskyj Joe Biden om, at Ukraine indlemmes i Nato nu - også selvom det reelle medlemskab først skulle træde i kraft, når krigen ender.

Det siger præsidenten i et interview med CNN.

- Han (Joe Biden, red.) støtter vores fremtid i Nato, siger Zelenskyj og tilføjer, at det ville være en stor motivation for hans soldater, hvis Nato-invitationen kom nu.

Angreb og fremmarch mellem Ukraine og Rusland sker i lige nu i bølger, men ifølge Anders Puck Nielsen har ukrainerne lige nu "initiativretten". Her ses ukrainske tropper nær frontlinjen ved Bakhmut, 19. juni. (Foto: © RFE/RL/SERHII NUZHNENKO, Ritzau Scanpix)

Forsvarsekspert undrer sig

Spørger man militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen sker angrebene lige nu i bølger, hvor ukrainerne og russerne presser på i forskellige områder.

Han har svært ved at finde hoved og hale i den russiske krigsstrategi, men mener, at russernes angreb ligger i forlængelse af den vinteroffensiv, de påbegyndte i januar.

- Som de ikke havde specielt meget succes med. Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg, at det er underligt, at russerne bliver ved med at være i offensiv nogle steder, siger Anders Puck Nielsen i P1 Morgen.

Set fra et militært synspunkt ville det ifølge militæranalytikeren nemlig give bedre mening, hvis Rusland sparede på styrkerne og holdt soldater i reserve, hvis nu Ukraine skulle lykkes med et gennembrud.

- Enten er de fulde af selvtillid, så de mener, at de har helt styr på det. Ellers er det et udtryk for manglende koordination mellem ledere i forskellige områder, forklarer han.

Ifølge Puck Nielsen er det i øjeblikket en kamp om "initiativretten", altså en kamp om, hvem der skal bestemme, hvad der foregår på frontlinjen. Set med hans briller har ukrainerne stået godt i forsvaret, og det er lige nu dem, der har initiativet.