Udstyr til Gaza-havn på vej fra USA: 'De første to måneder tyder intet på, at det hjælper folk i Gaza'

De første børn i Gaza er døde af sult. Unicef advarer om hungersnød og opfordrer til en varig våbenhvile.

USA's militær har sendt det første fartøj afsted mod Middelhavet, hvor man vil etablere en midlertidig havn eller mole ud fra Gazas kyst. (Foto: © US CENTCOM via X, Ritzau Scanpix)

Et amerikansk militærskib er nu på vej med det første udstyr til at bygge en havn i Gaza. Det oplyser den amerikanske centralkommando.

Skibet er blevet sendt afsted kort tid efter, at USA’s præsident, Joe Biden, bekendtgjorde, at USA ville sende humanitær hjælp til Gaza via havet.

Gaza har ingen fungerende havne, og derfor vil USA’s militær etablere en midlertidig mole ud fra Gazas kyst, hvor skibe med nødhjælp vil kunne lægge til.

Det er dette amerikanske militærskib, der nu er på vej til Gaza med det første udstyr, så man kan bygge en midlertidig havn til nødhjælp ud fra Gazas kyst. (Foto: © US CENTCOM via X, Ritzau Scanpix)

I øjeblikket bliver nødhjælpen leveret via ganske få lastbiler eller kastet ned fra fly; en metode som bliver kritiseret for ikke at være effektiv nok.

Flere nødhjælpsorganisationer har den seneste tid beskrevet den desperate mangel på nødhjælp, som blandt andet fører til, at palæstinensere dør af sult, og det kan tage flere måneder, før USA’s havneprojekt er i funktion.

- Jeg tror ikke, det giver så meget mening for de mennesker i Gaza, som sulter og ikke har adgang til lægemidler, rent vand og brændsel. Især i den nordlige del af Gaza er to måneder meget lang tid at vente, siger DR’s internationale korrespondent, Steffen Kretz, der befinder sig i Israel.

- Politisk giver det måske mening, for det viser et initiativ i forhold til den humanitære katastrofe, der udspiller sig i Gaza. Men det har lange udsigter, det er ikke særligt praktisk, og i de første to måneder tyder intet på, at det hjælper folk i Gaza, siger han.

Børn dør af sult

Situationen i Gaza er så desperat, at FN ligefrem advarer om hungersnød, og derfor er der behov for, at der kommer nødhjælp ind i enklaven nu og ikke om to måneder.

Især børn i Gaza er sårbare, og nogle er allerede døde af sult. Derfor er det ikke tilstrækkeligt med nødhjælp ad vandvejen eller via nedkastning fra fly. Det mener Unicef Danmarks generalsekretær, Susanne Dahl.

USA er begyndt at kaste nødhjælp ud fra fly over Gaza. Billederne herunder er fra i går:

- Det kan jo nok tage noget tid, før de er færdige med den havn, og før nødhjælpen når at ankomme. Problemet er, at der er alt for lang vej ud til børnene, og på nuværende tidspunkt lider hvert sjette barn under to år af akut underernæring. Derfor har vi den seneste uge desværre set alt for mange børn, der dør af sult, siger Susanne Dahl.

Hun påpeger, at det ikke kun er den ringe mængde af nødhjælp, der kommer ind i Gaza, som udgør problemet. Der er også en enorm udfordring med at få uddelt nødhjælpen midt i en krigszone.

- Helt konkret kan man blive fanget i krydsild. Der bliver fortsat skudt og bombet, så det er forbundet med stor fare at distribuere nødhjælpen. Vi ser desværre også, at nødhjælpen nogle gange stopper ved de israelske checkpoints. Den bliver forsinket eller bedt om at vende om, siger Susanne Dahl.

Manglen på nødhjælp og især mad er omfattende i Gaza. De første børn er døde af sult, og FN advarer om hungersnød. Her er en underernæret dreng i Rafah i det sydlige Gaza. (Foto: © Mohammed Salem, Ritzau Scanpix)

- En midlertidig våbenhvile vil kunne sikre distributionen rundt i Gaza for en kort tid. Men det her er en tragedie, og de første børn er allerede døde af sult. Vi frygter, det kan udvikle sig til en regulær hungersnød blandt børnene. Der skal en varig våbenhvile til, lyder det fra Unicef Danmarks generalsekretær.

Politisk dilemma for Vesten

Det er en del af Israels regerings strategi netop at kontrollere flowet af nødhjælp ind i Gaza, fortæller Steffen Kretz. På den måde håber man at kunne få befolkningen til at gå imod Hamas.

- Strategien går ud på at bremse forsyninger af mad, vand, brændsel og medicin til Gaza, fordi man på den måde håber at lægge pres på Hamas. Den politiske tænkning er, at hvis folk i Gaza bliver desperate nok, vil de måske gøre oprør mod Hamas. Det er altså Israel, der holder forsyningerne ude af Gaza, siger Steffen Kretz.

Før krigen kom der 500 lastbiler med nødhjælp ind i Gaza om dagen. I øjeblikket er det kun omkring 100 lastbiler. Det på trods af, at vognene med hjælp holder klar bare 10 minutter fra, hvor der er brug for dem.

Det placerer Vesten og EU, som støtter Israels kamp mod terrororganisationen Hamas, i et dilemma. Og det er derfor, man ser Vesten forsøge at finde andre løsninger for levering af nødhjælp.

- Vesten er i et politisk dilemma. Det er USA, der leverer de bomber, Israel kaster ind over Gaza. Det er Vesten og også EU, der støtter Israel, og det er Israel, der sørger for, at der ikke kommer nok nødhjælp ind i Gaza, siger Steffen Kretz.

Israels regering har peget på, at meget af nødhjælpen, der kommer ind i Gaza, falder i Hamas' hænder, og det blandt andet er derfor, man begrænser mængden.