Uden Kina - ingen aftale

Kina er gået fra skurk i København til at være en afgørende del af klimaløsningen i Paris.

  • Forureningen i Kina og i hovedstaden Beijing har ændret den kinesiske opfattelse om indgåelse af en global klimaaftale. (Foto: © GREG BAKER, Scanpix)
  • Kinas præsident Xi Jinping med Frankrigs præsident Francois Hollande ved COP21 i Paris. (Foto: © Stephane De Sakutin, Scanpix)
1 / 2

Kina er verdens største udleder af co2, hvor de alene står for 25 procent af verdens samlede udledning. Derfor var det af afgørende betydning, at få Kina med i klimaaftalen ved COP21.

Ifølge DR’s asienkorrespondent Philip Khohkar er den kinesiske regeringen glade for klimaaftalen.

- Den kinesiske regering er på linje med de fleste andre lande. De mener aftalen er god - ikke perfekt. Dog er der stor tilfredshed med, at man beholder sin status som udviklingsland på klimaområdet, og dermed får penge fra de rige lande til teknologiomlægning i fremtiden, siger Philip Khohkar.

I disse år er forureningen tydelig i Kina, hvor man på det seneste har set Beijing været omringet af smog, som i en periode lukkede centrale institutioner i byen. Den mærkbare forurening har også været medvirkende til, at Kina har villet have en klimaaftale i Paris i modsætning til COP15 i København.

- Man har set et skifte i Kina siden COP15 i København, hvor kineserne mere eller mindre ødelagde topmødet, da man dengang ikke var interesseret i en aftale. Nu oplever man selv en forurening i Kina, som man ikke bare kan ignorere – derfor var Kina klar til en aftale denne gang, siger Philip Khohkar.