Ubbesens rejse: Europas flygtninge er her stadig

Thomas Ubbesen fulgte i sit eget spor for at finde flygningene i Europa.

For et år siden fulgte DR-journalist Thomas Ubbesen i flygtningens fodspor fra Tyrkiet til Danmark. I de seneste uger har han gentaget rejsen og er nu kommet hjem. Læs hans reportager ved at klikke på kortet herover.

Hvor er flygtningene henne? Findes de endnu? Forsvandt de med et trylleslag?

Det var nogle af de spørgsmål, Thomas Ubbesen søgte svar på, da han tog afsted til Tyrkiet for en måned siden. For mens medier og motorveje var fulde af flygtninge for et år siden, er det som om, de nu er væk.

Men sandheden er selvfølgelig en anden - for de er der stadig, både migranter og flygtninge der søger mod nord.

Effektive stopkloder

Forskellen på dengang og nu er blot, at der er sat effektive stopklodser op.

- De sidste par uger har jeg gjort dét, alle de mennesker, jeg har talt med, drømmer om: Hoppet over grænserne uden problemer. Det er lige præcis dét, de ikke kan de her mennesker. De sidder fast. Men har man - som jeg - pas og penge, så er der ingen problemer, siger Thomas Ubbesen.

For et år siden så han et Europa i panik, der forsøgte at håndtere flygtningekrisen "som en brand, der skulle slukkes." Nu er situationen en anden:

- Udadtil er situationen under kontrol. Landene er ikke længere i panik. Men det er jo stadig en katastrofe for de mennesker, det handler om.

Folk er magtesløse

Thomas Ubbesen har mødt mange flygtninge, der er strandet på vejen op igennem Europa.

I en gammel fabrikshal i Beograd mødte Thomas Ubbesen afghanske flygtninge: "Der er børn herinde, små beskidte drenge. Fra otte år og opefter, ser det ud til. De sidder sammen med mændene og varmer hænder eller piler ud og ind, men helt uden den glæde, som selv flygtningebørn normalt kan finde selv i de mest horrible omstændigheder" (Foto: © Thomas Ubbesen, DR)

60.000 er fx strandet i Grækenland efter at en række EU-lande tidligere på året fik Makedonien til at lukke grænsen og spærre vejen mod nord, og efter at unionen indgik aftalen med Tyrkiet om, at tyrkerne skulle bremse flygtningestrømmen til Europa.

- Sidste år var der håb og en dynamik blandt flygtningene, fordi folk var i bevægelse. Man bevægede sig og havde et håb om en bedre fremtid. I dag er der sat så store ressourcer ind på at holde folk ude, at de er afmægtige og ikke ser en fremtid for sig, fortæller Thomas Ubbesen.

Herunder kan du høre indslag fra P1 Orientering.

Torsdag den 26. oktober

For et år siden var der håb - nu...

Thomas Ubbesen har sat punktum for sin rejse og kan konstatere, at situationen her et år efter flygtningekrisen stadig er problematisk:

- For et år siden var der håb hos flygtningene, fordi folk var i bevægelse. De bevægede sig mod sikkerhed i en håb om en fremtid.

- I dag er grænserne lukket, og der er sat så store ressourcer ind på at holde folk ude, at de er afmægtige og ikke ser en fremtid for sig.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:581331c06187a40c60a14db0

Torsdag den 26. oktober

Flensborg banegård et år efter

Thomas Ubbesen rapporterer fra banegården i Flensborg. For et år siden var der fyldt med folk fra hele verden. Nu er der tomt.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:581331c0a11f9f0bdce6cb85

Tirsdag den 25. oktober

Kort afstand fra Beograds herligheder til byens forfærdeligheder

Omkring 100 nye flygtninge kommer dagligt til Serbiens hovedstad Beograd i ynkelig forfatning efter ekstremt brutale overgreb i især Bulgarien.

Hvis de ikke har flere penge - og de fleste er ribbet for alt af gangstere og politi - så må de slutte sig til de omkring 1200 flygtninge, der nu lever som subsistensløse i byens gader og på brakmarker. Thomas Ubbesen har gået en tur fra Beograds herlighed til dens forfærdende underverden – og de to verdener ligger ganske få hundrede meter fra hinanden.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:580f1f5fa11f9f10ec49caf6

Mandag den 24. oktober

Flygtninge fastlåst på nedlagt græsk toiletpapirsfabrik

I de trøstesløse ruiner af en tidligere industrizone nogle kilometer udenfor millionbyen Thessaloniki ligger den forfaldne skal af det, der engang var Grækenlands største toilet-papirfabrik. Det var dér, det bløde og populære Softex-papir så dagens lys.

I dag er det en smadret fabrikshal, og i den har man anbragt 1300 syrere. Mennesker, der ikke nåede at komme over, inden Makedonien lukkede sin grænse til Grækenland tidligt på foråret. 1300 mennesker, der absolut ingen steder skal hen.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:580f1f5f6187a4144cb87f03

Torsdag den 20. oktober

Stadig stor flygtninge-trafik fra de græske øer

Trods næsten hermetisk lukkede grænser i både Mellemøsten og Europa, fortsætter flygtninge med at komme til vores kontinent - og en betydelig del af dem kommer fortsat til de græske øer i Ægæerhavet via Tyrkiet.

Hvordan går det til, når vi nu ved at EU har indgået en kostbar og omfattende aftale med Tyrkiet, om at holde flygtninge tilbage der? Thomas Ubbesen fortæller fra Thessaloniki i Nordgrækenland.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:580dabf86187a41078c30b5b

Onsdag den 19. oktober

Algiere migrerer til Europa i jagten på en bedre fremtid

En enkeltbillet fra Algier til Istanbul kan - med et par hurtige tast på internettet - dags dato købes for 1442 kroner, andre dage er det muligvis endnu billigere.

Den prisbillige rejsemulighed er der rigtigt mange unge algeriske mænd, der benytter sig af i denne tid, og få dage efter ankomsten til Istanbul Atatyrk lufthavn dukker en del af dem op på en græsk ø, hvor de har krav på at kunne søge asyl, hvilket de så gør.

Thomas Ubbesen har mødt nogle af dem - og et par af deres græske naboer - i en slumlejr på øen Chios.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5807dacca11f9f1300c4d2de

Tirsdag den 18. oktober

60.000 mennesker er fanget i umenneskelige lejre

60.000 mennesker fra nærmest hele verden sidder fast i uhumske lejre i Grækenland.

Grænserne er lukkede, ingen vil have dem og desperationen stiger dag for dag. Over 4000 af disse mennesker - krigsflygtninge og folk på flugt fra fattigdom - befinder sig på øen Chios få kilometer fra det græske fastland. Og der bliver de, for hverken Grækenland eller EU har nogen som helst plan for, hvad der skal ske med dem.

Thomas Ubbesen er i Chios by.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5807cc786187a4146035391b

Mandag den 17. oktober

Græsk ø sønderrives af konflikt

Verden er fuld af flygtninge, der lever under forfærdende forhold uden at verden nødvendigvis reagerer.

60.000 af dem er strandet i Grækenland efter at en række EU-lande tidligere på året fik Makedonien til at lukke grænsen og spærre vejen mod nord, og efter at unionen indgik aftale med Tyrkiets stærke mand Tayip Recep Erdogan om, at tyrkerne skulle bremse flygtningestrømmen til Europa.

På den lille græske ø Chios, få kilometer fra det tyrkiske fastland, er 3-4000 flygtninge strandet på mindst syvende måned. Det har skabt en situation, der er en tragedie for flygtningene selv - men i høj grad også for øen og dens indbygger.

Thomas Ubbesen har sendt denne reportage:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5807cc78a11f9f1300c4d2c1

Fredag den 14. oktober

Drømmen om Nordeuropa lever blandt syriske flygtninge

På trods af enorme barrierer langs grænserne både i Europa og i Mellemøsten og på trods af at det er blevet endnu mere livsfarligt at begive sig ud på vejen mod Nordeuropa, så lever drømmen i bedste velgående blandt de mange tusinder flytningen fra Syrien og alle mulige andre steder, hvis vej nu er spærret med dødbringende midler.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5807cba46187a41460353913

Torsdag den 13. oktober:

Grænsen mellem Tyrkiet og Syrien er hermetisk lukket

Hør reportagen fra den tyrkiske by, Izmir, der ligger ved Ægæerhavet. Her fortæller Thomas Ubbesen om muren mellem Tyrkiet og Syrien i den anden ende af landet og om livet i Izmir:

- Det er en helt anden verden i forhold til sidste år. Halvdelen af butikkerne solgte redningsveste til flygtninge for et år siden. I dag er det kun tre butikker, der sælger dem, fortæller han.

- Der er flygtninge her. Men de er ikke på vej til gummibådene. De sidder ved vejsiden med hånden fremme - det er tiggende kvinder, børn og gamle mennesker. De håber på en skilling, for muren er kommet op og transporten op i Europa er næsten umulig.

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:580093cf6187a41a8c5d54d7

Onsdag den 12. oktober:

På arbejde i bomuldsmarken

Thomas Ubbesens første stop er i Tyrkiet på grænsen til Syrien. Her har han besøgt en flygtningelejr med 30.000 mennesker. Og talt med nogle af de børn, der arbejder i en nærliggende bomuldsmark fra klokken 7-17 hver dag:

http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5800c231a11f9f097c0a6a9c

- Jeg møder to 14-årige piger, der gik i skole derhjemme. Og var ved at blive teenagere. Nu er de her. Under solen og stikkende torne og til råbene om hele tiden at arbejde hurtigere. Jeg møder 15-årige Mustafa. Han vil gerne hjem. Han vil ikke til Europa. Han vil bare gerne hjem til Kobane. Og reddes fra det her liv.

Fra bomuldsmarken har flygtningene udsigt til Kobane, men de kan ikke komme derover på grund af den mur, der er rejst til Syrien.