Tysklands forbundspræsident skal slukke ilden efter forhandlingskollaps

Forbundspræsidenten i Tyskland skal forsøge at genoplive regeringsforhandlingerne.

Angela Merkel er presset, efter forhandlingerne om en ny regering er kollapset. Nu er det op til forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier (th.) at rede trådene ud. Arkivfoto. (Foto: © STEFANIE LOOS, Scanpix)

Det er Tysklands forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, der skal sørge for, at forhandlingerne om en tysk regering genoptages.

Natten til mandag trak det liberale parti FDP sig ud af regeringsforhandlingerne, efter de ikke kunne komme til enighed med Angela Merkels CDU, Bayern-partiet CSU og De Grønne.

- Den tyske forfatning dikterer, at præsidenten nu træder ind og forsøger at samle partierne til forhandling igen, siger DR’s Tysklands-korrespondent, Michael Reiter.

Tyskerne vil have orden i tingene

I går sagde præsidenten, at han vil indkalde de fire partiledere til et møde.

Det vil ifølge ham vække stor bekymring både i Tyskland og i udlandet, hvis de politiske magter i Europas største land ikke kan leve op til deres ansvar.

- Jeg forventer fra alle, at de er klar til at tale sammen, så vi kan blive enige om en regering i den nærmeste fremtid.

Men ifølge Michael Reiter kan det blive svært for præsidenten at overtale FDP til at genoptage forhandlingerne.

Specielt er det forholdet til De Grønne, der knager.

- Det svarer til, at Liberal Alliance og Alternativet skulle finde ud af det sammen herhjemme. Men samtidig har der også været store stridigheder mellem Merkels søsterparti, CSU, og De Grønne. Vi har haft at gøre med fire partier, der vil noget vidt forskelligt i tysk politik.

FDP har været genstand for massiv kritik efter de trak sig fra forhandlingerne – både fra de andre partier og den tyske befolkning. En meningsmåling viser, at flertallet af tyskerne skyder skylden for sammenbruddet på de liberale.

- Det er måske ikke så mærkeligt, for tyskerne vil gerne have orden i tingene. Men jeg tror, at FDP er overraskede over, at de oplever en så massiv kritik efter sammenbruddet, siger Michael Reiter.

Kan ende med nyvalg

Den tyske forbundspræsident skal som det første forsøge at få FDP tilbage til forhandlingsbordet. Kan han ikke det, må han vende sig til socialdemokraterne fra SPD, der allerede på valgaftenen afviste at træde ind i en endnu en regering med Merkel.

De tyske socialdemokrater led et historisk nederlag ved valget med den tidligere formand for Europa-parlamentet, Martin Schulz, ved roret, og i går afviste partiet atter at indgå i en Merkel-ledet regering.

Hvis det viser sig umuligt at danne ny regering med de liberale og de grønne eller med socialdemokraterne, kan Angela Merkel vælge at danne en mindretalsregering i stedet.

Modsat herhjemme er det dog ikke noget, man normalt ser i Tyskland, og Merkel har også selv afvist muligheden.

- Mit synspunkt er, at et nyvalg ville være den bedre vej, sagde Merkel i aftes.

Er Merkel på vej ud?

At sende tyskerne til afstemning endnu en gang vil nødvendigvis ikke ændre på de partier, der skal forsøge at samle en regering. En måling fra i går viser, at stemmerne vil fordele sig på stort set samme måde ved et nyvalg, som de gjorde i september.

Men et nyvalg kan byde på nye kandidater, der kan ændre billedet op til et valg. Merkels CDU gik stort tilbage ved valget i september, og ifølge Michael Reiter, er det ikke afgjort, at Angela Merkel vil være sit partis bud på en kanslerkandidat, hvis det kommer til et nyvalg.

- Spørgsmålet er, om baglandet mener, at kollapset af regeringsforhandlingerne nu har beskadiget hende i en sådan grad, at hun skal skiftes ud.

Merkel selv har sagt, at hun er klar til endnu en omgang med valgplakater og vælgermøder. Meget skal dog endnu ske, hvis det skal ende med, at tyskerne må prøve igen.

- Men det virker lige nu som en fastlåst situation, siger Michael Reiter.