Tyskerne frygter coronasmitte ude af kontrol: Skærper regler, så negativ test ikke længere er nok

Fra på mandag er man kun velkommen på Berlins restauranter, hvis man enten er vaccineret eller har haft corona.

En klovn får tjekket sit coronapas for at kunne deltage i det traditionsrige karneval, der indledes i den vesttyske by Köln i dag. Her er kun adgang, hvis man er vaccineret eller tidligere har været smittet med covid-19. (Foto: © Ina Fassbender, Ritzau Scanpix)

Vil du til karneval i Köln? Eller på bar i Berlin? Så skal du finde coronapasset frem og bevise, at du enten er færdigvaccineret eller allerede har haft corona. En negativ test er ikke nok.

I takt med at coronasmitten dag for dag sætter triste rekorder i Tyskland, skærper tyskerne flere og flere steder restriktionerne.

Senest har hovedstaden Berlin besluttet, at man fra på mandag skal være vaccineret eller raskmeldt for at kunne komme ind på blandt andet restauranter, kulturinstitutioner og sportsfaciliteter.

Heller ikke ved udendørsarrangementer med flere end 2.000 deltagere - som eksempelvis fodboldkampe - vil en negativ test være nok.

- Det vil blive mere ubehageligt og kompliceret, hvis man ikke er vaccineret eller er blevet rask efter at have haft corona, siger Berlins borgmester, socialdemokraten Michael Müller, til avisen Der Tagesspiegel.

Også delstaten Sachsen har indført restriktioner for ikke-vaccinerede, mens delstaterne Baden-Württemberg og Bayern ifølge nyhedsburauet AFP har lignende tiltag på trapperne.

  • På grund af den stigende coronasmitte har delstaten Bayern med blot én dags varsel aflyst en statsbanket, der skulle have været afholdt i morgen aften med dronning Margrethe i München. Dronningen deltog i går aftes i en statsbanket med den tyske præsident, Frank-Walter Steinmeier, i Berlin som indledning på et fire dage langt statsbesøg sammen med kronprins Frederik. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)
  • I dag indledes det farverige og traditionsrige karneval i den vesttyske by Köln. Her gælder 2G-reglen, hvor deltagere kun er velkomne i den gamle bydel og på byens barer, hvis de enten er vaccinerede eller har haft corona. (Foto: © Ina Fassbender, Ritzau Scanpix)
  • Det traditionsrige julemarked, Dresdner Striezelmarkt, i Dresden i delstaten Sachen risikerer at blive aflyst som følge af voldsomt stigende smitte. Det advarer ministerpræsident Michael Kretschmer om i dag. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Over 50.000 smittede på ét døgn

For første gang under hele pandemien har Tyskland det seneste døgn registreret flere end 50.000 nye smittetilfælde. Det er 10.000 flere end den hidtidige rekord, der blev sat dagen før.

Samtidig advarer flere hospitaler om, at de må udskyde mindre presserende operationer for at kunne tage sig af det stigende antal corona-patienter. Enkelte steder er intensivafdelingerne snart er fyldt op.

Der er i øjeblikket over 2.700 corona-patienter indlagt på intensivafdelinger. Forbundet for intensivlæger vurderer ifølge Der Tagesspiegel, at intensivafdelingerne maksimalt kan behandle 3.000-4.000 corona-patienter.

Den voldsomme stigning i både smittetilfælde og indlagte kalder på flere tiltag, lyder det fra flere sider. Men Tyskland befinder sig i et politisk magtvakuum, fordi der stadig ikke er dannet en ny regering efter valget i september.

Dermed er Angela Merkel stadig fungerende kansler - selvom hun er på vej ud af vagten - og det komplicerer ifølge flere politiske iagttagere corona-håndteringen.

- Corona-virussen tager ikke højde for, om vi i øjeblikket kun har en fungerende regering, eller at der er regeringsforhandlinger, sagde Angela Merkel ifølge Der Tagesspiegel i går aftes, hvor hun opfordrede til øget samarbejde mellem de kommende regeringspartier og de 16 delstatsregeringer.

Den største udfordring er at få flere tyskere til at lade sig vaccinere, betonede den siddende kansler:

- Vaccinationsraten er ikke høj nok til at forhindre virussen i at sprede sig hurtigt, sagde hun.

Håndteringen af corona-situationen bliver kritiseret for at falde mellem to stole lige nu: Nemlig mellem den fungerende kansler, Angela Merkel, og hendes sandsynlige efterfølger, Olaf Scholz. De to drøftede i dag situationen i det tyske parlament, Forbundsdagen. (Foto: © ANNEGRET HILSE, Ritzau Scanpix)

"Vi er nødt til at sikre vores land før vinteren"

Manden, der med al sandsynlighed bliver den næste kansler, socialdemokraten Olaf Scholz, har i dag fremlagt et corona-lovforslag i Forbundsdagen sammen med de to partier, han forhandler regering med: Miljøpartiet De Grønne og det liberale parti FDP.

De tre partier vil blandt andet indføre den såkaldte 3G-regel på landets arbejdspladser, så medarbejdere skal være vaccineret, raskmeldt eller have en negativ test, før de møder ind på arbejde.

Partierne vil også sætte turbo på booster-vaccinationerne ved at åbne flere vaccinationscentre, så flere tyskere hurtigere kan få en tredje vaccination, før vintersæsonen sætter ind.

- Vi er nødt til at sikre vores land før vinteren, sagde Olaf Scholz fra talerstolen i Forbundsdagen her til formiddag, hvor han kom med en direkte opfordring til vaccine-skeptikerne:

- Lad jer vaccinere. Det er vigtigt for jeres sundhed. Det er vigtigt for vores land. Rigtig, rigtig mange af dem, der ikke er vaccineret, bliver syge.

Endelig vil partierne også genindføre de gratis corona-test. For en måned siden blev der ellers indført egenbetaling på test ud fra argumentet om, at statskassen ikke længere skulle punge ud, når alle tyskere havde haft rig mulighed for at lade sig vaccinere.

Det skulle få flere ikke-vaccinerede til at lade sig stikke. Men det har ikke givet den ønskede effekt, og nu vil partierne genindføre de gratis test for at få smitten under kontrol.

Olaf Scholz og repræsentanter fra de øvrige partier vil i næste uge holde et ekstraordinært corona-krisemøde med ministerpræsidenterne fra de 16 delstater.