- Der er stadig store problemer med sikkerheden for journalister i Tyrkiet.
Sådan lyder vurderingen fra Mathias Findalen, der er tidligere ekstern lektor på Københavns Universitet og nu rådgiver i tyrkiske forhold.
De tyrkiske myndigheder fortsætter den hårde kurs over for landets journalister: Blot få timer efter Tyrkiet i dag løslod en tysk journalist, blev seks tyrkiske journalister nemlig idømt livstidsdomme.
De har fået dommene for at have forbindelser til Gülenbevægelsen, der ledes af prædikanten Fethullah Gülen. Gülen og præsident Recep Tayyip Erdogan var tidligere på god fod, men siden kom de på kollisionskurs, og Erdogan beskylder Fethullah Gülen for at stå bag det mislykkede kupforsøg i sommeren 2016.
Mange journalister fængslet i Tyrkiet
Tyrkiet er det land i verden, hvor der sidder flest journalister i fængsel. Og det er hårde forhold, journalisterne sidder under, forklarer Mathias Findalen.
- Mange af dem har i nogen perioder været i isolationsfængsel, og mange af de menneskerettighedsorganisationer, der beskæftiger sig med området, peger på, at det er psykisk nedbrydende at sidde i isolation.
Han forklarer også, at man kan sidde i varetægtsfængsel i lang tid i Tyrkiet.
Der er umiddelbart svært at vurdere, om de fængslede journalister har noget med Gülenbevægelsen at gøre, siger Mathias Findalen. For nogle af dem har været ansat på medier, der er ejet af Fethulla Gulen, mens andre har skrevet kritisk om prædikanten.
En ting har de dog tilfælles.
- Der er endnu ikke nogen beviser på, at de her journalister skulle have støttet militærkupforsøget, siger Mathias Findalen.