Nato indkalder efter ønske fra Tyrkiet alle 28 medlemmer til krisemøde på tirsdag i Bruxelles efter de seneste dages "afskyelige terrorangreb", oplyser Nato i en pressemeddelelse.
Mødet sker på baggrund af Tyrkiets ret til at indkalde til konsultationer i Nato i henhold til Atlantpagtens artikel fire.
Den uhyre sjældent benyttede paragraf giver mulighed for at indkalde til krisemøde, hvis et medlem føler sit territorium, sin politiske uafhængighed eller sin sikkerhed truet.
Vigtigt værktøj
En anmodning om et møde er et vigtigt diplomatisk værktøj i Nato, men det indebærer kun konsultationer og giver ingen garanti for handling fra alliancens side.
Det er altså ikke det samme som artikel fem - den såkaldte musketered - som direkte åbner for, at Nato-landene kan gå i krig for at forsvare hinanden.
Tyrkiet bad om mødet efter de seneste dages begivenheder i Tyrkiet, Syrien og Irak. Tyrkerne ønsker også at oplyse sine allierede i militæralliancen om, hvordan man vil håndtere den alvorlige situation.
Angreb på PKK og Islamisk Stat
- De allierede i Nato følger udviklingen meget tæt og stiller sig solidarisk med Tyrkiet, hedder det i pressemeddelelsen fra Nato.
Tyrkiske fly angreb fredag aften og natten til lørdag i det nordlige Irak baser, der tilhører det kurdiske arbejderparti PKK. Siden fredag har der også været tyrkiske flyangreb rettet mod jihadistgruppen Islamisk Stat (IS) i Syrien.
En selvmordsbomber, der dræbte knap 30 tyrkiske unge i et kulturcenter i byen Suruc nær Tyrkiets grænse til Syrien, har efter lang tids tilbageholdenhed fået Tyrkiet til at skifte holdning og gå aktivt ind i kampen mod IS, også uden for landet.
Foruden luftangrebene har de tyrkiske myndigheder også indledt en klapjagt på IS-medlemmer og sympatisører, og flere hundrede er blevet anholdt.
Endvidere har Tyrkiet åbnet for, at amerikanske fly og soldater kan benytte den tyrkiske Incirlik-base som udgangspunkt for luftangreb mod IS.
/ritzau/