Tyrkiet-ekspert: Demonstrationerne kan blive ved i lang tid

Tyrkiet-eksperten Daniella Kusmanovic mener, at urolighederne i Tyrkiet kan blive ved i lang tid endnu.

Politi og demonstranter i sammenstød på Taksimpladsen i Istanbul. (© Scanpix)

Tirsdag morgen rykkede tyrkisk politi ind på Taksimpladsen i Istanbul, hvor protesterne mod regeringen har haft centrum, siden uroen startede for knap to uger siden.

De uroligheder vil fortsætte, hvis regeringen ikke tager hånd om det reelle problem - nemlig modtanden mod regeringen, mener Daniella Kusmanovic, der er lektor og ekspert i tyrkiske forhold ved Københavns Universitet.

- Regeringen har ikke adresseret kernen af problemet - nemlig at halvdelen af befolkningen ikke er trygge ved regeringen. Så længe man ikke gør det, vil demonstranterne blive ved med at protestere, forklarer hun og tilføjer:

- Man løser ikke det reelle problem ved at løse problemet om parken. Urolighederne kan blive ved med at blusse op, indtil premierministeren gør det.

En dag inden dialog

Hun refererer til den park, hvor myndighederne har besluttet, at der skal opføres bygninger og muligvis et indkøbscenter. Det var den beslutning, der fik demonstranterne til at starte protesterne mod regeringen og premierminister Erdogan fredag den 31. maj.

Siden har demonstranterne indtaget Taksimpladsen ved siden af parken, hvor de har slået telte op og overnattet.

Politiet er gået ind på Taksimpladsen én dag inden, at premierminister Erdogan mødes med nogle af aktivisternes ledere for at drøfte situationen. Og det møde mener Daniella Kusmanovic, at premierministeren bør bruge til at imødegå demonstranterne.

- Hans bedste muligheder er at påbegynde en dialog og en forsoningsdialog med aktivisterne for eksempel i morgen, siger hun.

Men det er altså ikke nok, mener hun:

- Udover det må den langsigtede strategi være, at man skal adressere bekymringerne, der ligger hos den del af befolkningen, der ikke deler hans holdninger og politik.

En signalværdi i rydning

Uroen startede i Istanbul sidste fredag, men den bredte sig hurtigt til andre tyrkiske byer som for eksempel Ankara.

Daniella Kusmanovic mener, at der ligger en kraftig signalværdi i, at politiet tirsdag morgen rydder Taksimpladsen, hvor urolighederne startede.

- Regeringen og Erdogan sætter handling bag ordene netop ved at rydde Taksimpladsen og ikke parken, siger hun og forklarer, at det hænger sammen med, at regeringen gennem hele forløbet har taget demonstranterne i parken mere seriøst end demonstranterne på Taksimpladsen.

- De har forsøgt at komme i dialog med deoprindelige demonstranter, mens de har betragtet de andre demonstranter som bøller, siger Danielle Kusmanovic.

Flere tusind har været under lægebehandling som følge af protesterne, der har spredt sig til 80 tyrkiske byer.

Indtil videre har tre demonstranter og en politimand mistet livet.