Tusindvis af iranere sørger over drabet på højtstående general i Irans hovedstad

Qassem Soleimani bliver i denne uge begravet.

Titusindvis af mennesker er for tredje dag i træk på gaden i Irans hovedstad, Teheran, for at sørge over den afdøde general Qassem Soleimani.

Med portrætter af Soleimani i hånden danner de et menneskehav omkring Teherans Universitet, hvor en følelsesladet begravelsesceremoni er igang.

De mange fremmødte er ikke kun kommet for at sørge over tabet af Soleimani, men også for at udtrykke deres vrede mod USA og den amerikanske præsident.

- Donald Trump vær klar. Vær klar til stor hævn. Vi dræber dig, vi hader dig, advarer en kvinde.

General Qassem Soleimani blev fredag dræbt ved et amerikansk luftangreb i Iraks hovedstad, Bagdad.

Danmarks ambassadør i Iran Danny Annan. (Foto: © Udenrigsministeriet, Scanpix)

Iranerne er klædt i sort efter fredagens drab

Ifølge Danny Annan, der er Danmarks ambassadør i Iran, og som lige nu befinder sig i Teheran, samler dagens mindehøjtidelig mange helt almindelige iranerne.

- Det er tydeligt, at det ikke bare er regeringen, der har organiseret mindehøjtideligheden, fortæller han.

- Overalt i Irans hovedstad hænger billeder af Soleimani, og stort set alle mennesker går i sort.

Det har præget Teheran, siden meldingen om hans død kom for nogle dage siden, mener Danny Annan. Og det præger i den grad også Teheran i dag.

Qassem Soleimani blev af mange anset for at være den mest indflydelsesrige leder i Iran næstefter Irans øverste åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei.

Og det er lige netop Ali Khamanei, der i dag står i spidsen for begravelsesceremonien i Teheran. Billeder fra iransk stats-tv viser den magtfulde ayatollah i gråd under ceremonien.

Ali Khamenei er flankeret af flere fra landets absolutte top, blandt andre præsident Hassan Rouhani. Soleimanis datter Zeinab Soleimani er også tilstede ved ceremonien.

- Amerikanske soldaters familier har været vidner til USA's ydmygelser i Syrien, Irak, Libanon, Afghanistan, Yemen og Palæstina. Nu skal familierne leve i frygt for, at deres børn bliver dræbt, siger hun blandt andet under en tale til sin afdøde far.

Generalen skal på en lang rejse

Efter ceremonien i Teheran i dag vil Soleimanis lig blive ført til byen Qom, som er Irans religiøse centrum. Her vil der blive afholdt endnu en ceremoni, inden han endeligt bliver ført til hans hjemby, Kerman, på tirsdag.

Soleimanis lig blev i går bragt tilbage til Iran fra Irak, hvor han blev dræbt fredag. Det fik store folkemængder til at gå på gaden for at vise deres sorg.

Frygt for krig

Drabet på Soleimani skete efter direkte ordre fra den amerikanske præsident, Donald Trump. Irans ayatollah, Ali Khamenei, advarede kort efter angrebet om, at Iran ville hævne sig på de ansvarlige for drabet på den iranske general.

Donald Trump, advarede lørdag om, at USA har udset sig 52 iranske mål for militære angreb, såfremt Iran gør alvor af trusler om at gengælde drabet på Soleimani.

  • Qassem Soleimanis datter Zeinab Soleimani taler ved begravelsesceremonien på Teherans Universitet. (Foto: © -, Scanpix)
  • Gaderne i Irans hovedstad Teheran er mandag fyldt med sørgende iranere, der ønsker at vise deres respekt for den dræbte militærleder Qassem Soleimani. (Foto: © Atta Kenare, Scanpix)
  • Mens Teherans gader fyldes med sørgende over den afdøde militærchef, lover hans efterfølger hævn over amerikanerne, som stod bag droneangrebet sidste uge. (Foto: © Wana News Agency, Scanpix)
  • Det er Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamanei, der mandag står i spidsen for den følelsesladede ceremoni for Qassem Soleimani i Teheran. Under bønnen er Ali Khamenei flankeret af flere fra landets absolutte top, blandt andre præsident Hassan Rouhani. (Foto: © OFFICIAL PRESIDENT'S WEBSITE, Scanpix)
  • Den stort anlagte begravelse og tilstedeværelsen af den åndelige leder Khamenei understreger Soleimanis status i Iran. (Foto: © Atta Kenare, Scanpix)
  • Iranere brænder det israelske flag af under den stort anlagte begravelse. (Foto: © Wana News Agency, Scanpix)
  • En ung iransk mand deltager i begravelsen med et billede af den dræbte general. (Foto: © Wana News Agency, Scanpix)
1 / 7

I går eskalerede konflikten yderligere, efter at Iran trak sig fra den atomaftale, de indgik med blandt andet EU og USA tilbage i 2015. I maj 2018 trak Trump selv USA ud af atomaftalen.

I fredagens angreb døde også den 65-årige iraker Abu Mahdi al-Mohandes. Han var leder af den paramilitære bevægelse Folkehæren, der blev dannet af primært shia-krigere i kølvandet på Islamisk Stats indtog.

Udenrigsministeriet fraråder rejser til Iran

Udenrigsministeriet har siden weekenden frarådet alle ikke-nødvendige rejser til Iran. På nuværende tidspunkt er der omkring 50 danskere i landet. Danmarks ambassadør i Iran, Danny Annan, opfordrer alle danskere, der befinder sig i Iran til at registrere sig.

Er man i Iran lige nu, bør man overveje, om det er nødvendigt at være der - hvis ikke, bør man forlade landet, skriver Udenrigsministeriets Borgerservice på Twitter.

Artiklen er opdateret med citater fra den danske ambassadør i Iran.