Trumps 'forbudte' lande fostrer få terrorister i USA

Siden 2001 er der ikke begået et eneste terrorangreb med dødeligt udfald i USA af personer fra de muslimske lande, der er omfattet af Donald Trumps indrejseforbud.

Donald Trump underskrev fredag et dekret, som forhindrer nye visumudstedelser til personer fra syv konkrete lande.

Præsident Donald Trump udelukkede med en enkelt underskrift i fredags flere hundrede millioner mennesker i at rejse ind i USA de kommende 90 dage.

Helt konkret kan personer med statsborgerskab fra de muslimske lande Irak, Syrien, Iran, Sudan, Libyen, Somalia og Yemen ikke få visum i USA, en beslutning, Donald Trump har taget for at beskytte amerikanske interesser og give Trump-administrationen tid til at udtænke en ny immigrationslov.

Men personer fra de omfattede lande har rent faktisk ikke udøvet terror med dødelig udgang i USA siden angrebet på World Trade Center den 11. september 2001.

Det journalistiske projekt New America, der blandt andet er lavet af journalister og eksperter i sikkerhed, viser nemlig, at ikke en eneste statsborger eller person med rødder fra de syv omfattede lande har været involveret i terrorangreb i USA, der har haft dødelig udgang, siden 2001.

Dog blev 13 personer såret, da en somalisk flygtning kørte ind i medstuderende på Ohio State University i september sidste år. Myndighederne fastslog senere, at han var inspireret af Islamisk Stat.

Samme optælling har den amerikanske tv-station CNN lavet. De kan også supplere med, at USA ikke har haft terrorangreb siden 1980, hvor en person med flygtningestatus var gerningsmand.

Siden angrebet på World Trade Center i 2001 er 94 personer blevet dræbt af jihadistisk terror i USA, men størstedelen af gerningsmændene har haft amerikansk statsborgerskab. Ifølge projektet New America var tre af gerningsmændene afro-ameríkanere. Derudover havde tre terrorister rødder i Pakistan, to havde rødder i Rusland og en havde rødder i hver af de tre lande Egypten, Kuwait og Afghanistan.

Hvorfor har Trump valgt disse syv lande?

Donald Trump argumenterer i dekretet med, at personer fra de syv omfattede lande udgør en konkret terrortrussel mod USA. Hans argumentation bygger på en lov, der blev vedtaget af begge partier i Senatet i december 2015, og som Obama-regeringen også bakkede op om.

Loven giver mulighed for at fjerne udenlandske statsborgeres mulighed for at komme ind i USA uden visum, selvom de planlægger at være i landet i 90 dage eller mindre. Dette indgreb er dog betinget af, at den indrejsende siden marts 2011 har besøgt lande, "der er kendt for at være et helle for terrorister".

I den oprindelige lov, som dekretet tager udgangspunkt i, er landene Irak, Syrien, Iran og Sudan nævnt, og ifølge BBC blev Libyen, Somalia og Yemen tilføjet til listen to måneder senere.

Baggrunden for at ændre visum-reglerne var, at personer, der havde besøgt disse lande, kunne udgøre en trussel mod sikkerheden i USA, hvilket Trump brugte som løftestang, da han underskrev dekretet.

- Visumudstedelsen spiller en altafgørende rolle i at finde personer, der har tilknytning til terrorgrupper, og forhindre dem i at komme ind i USA, lød det blandt andet i Trumps præsidentielle dekret.

Stiller spørgsmålstegn ved udvælgelsen

Når man debatterer en liste over personer fra lande, der udgør en særlig trussel mod USA, kommer debatten ikke overraskende til også at handle om, hvilke lande der ikke er omfattet af indrejseforbuddet.

Hjemmesiden Politifact, der faktatjekker politiske udmeldinger i USA, pointerer, at flere af terroristerne bag angrebet på World Trade Center var fra Saudi-Arabien og fra Forenede Arabiske Emirater.

Desuden nævner de, at en kvinde med pakistansk oprindelse og hendes amerikanske mand skød og dræbte 14 personer ved et center for udviklingshæmmede i San Bernardino i Californien i december 2015. Men alligevel er personer fra disse lande ikke omfattet af forbuddet.

Indrejseforbuddet omfatter heller ikke en lang række lande i både Europa, Mellemøsten, Asien og Sydamerika, som det amerikanske udenrigsministerium over det seneste år har udsendt advarsler om.

I en klumme i den britiske avis The Guardian problematiserer den amerikanske menneskerettighedsaktivist Aryeh Neier, at Egypten og Saudi-Arabien ikke er på listen og stiller spørgsmål ved, om Donald Trump har personlige økonomiske interesser i de to lande.

Dette er dog hverken be- eller afkræftet, da Donald Trump gentagne gange har afvist at fremlægge sine skattepapirer.

The New York Times' Mellemøst-korrespondent, Declan Walsh, skriver, at personer fra Saudi-Arabien, Forenede Arabiske Emirater og Pakistan står bag nogle af de værste terroranslag siden 2001. Men ifølge korrespondenten vil det kunne få store konsekvenser for Trump-administrationen og den amerikanske befolkning, hvis man bandlyser statsborgere fra de tre lande.

- Disse lande er sværere at skubbe rundt med. Pakistan har atomvåben, Saudi-Arabien har store olie-ressourcer og i Forenede Arabiske Emirater er der store muligheder for at investere, skriver Declan Walsh blandt andet i sin analyse.

Rettelse: I den oprindelige udgave af denne artikel lød overskriften "Trumps 'forbudte' lande har ikke fostret terrorister i USA". Som det fremgår af artiklen blev 13 mennekser i Ohio såret at en somalisk flygtning, så det var ikke korrekt. Underrubrikken er præciseret af samme årsag.