Trump om whistleblowers kilde: Næsten en spion

USA's præsident afviser indholdet i whistleblower-rapport som "heksejagt."

Donald Trump holder fast i, at han ikke har forsøgt at presse Ukraines præsident, og at whistleblower-notatet er "fake news". (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

Hvem der end har videregivet information om Donald Trumps opkald til Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj den 25. juli kan næsten betragtes som en spion.

Så kontant lyder det fra USA's præsident i dag, efter det omtalte whistleblower-notat om blandt andet hans opkald er blevet offentliggjort.

- Jeg vil gerne vide, hvem den person er. Hvem er det, der har givet oplysninger til whistlebloweren, fordi det er næsten det samme som en spion, lød fra præsidenten tidligere i dag ifølge LA Times.

Kommentaren faldt ifølge avisen ved en privat begivenhed, Trump deltog i i New York, og præsidenten føjede til, at i gamle dage håndterede man spioner lidt anderledes end i dag.

Af notatet fremgår det, at whistlebloweren ikke selv lyttede til den efterhånden meget omtalte samtale, der fandt sted den 25. juli mellem de to præsidenter - en samtale, Trump har kaldt "upåklagelig".

At whistlebloweren ikke selv har overhørt opkaldet, har fået Trump til at afvise hele notatet og kalde det en "heksejagt".

- En whistleblower med andenhåndsoplysninger? Endnu en fake news-historie, skriver præsidenten blandt andet her til aften på Twitter, hvor han også går til angreb på formanden for efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, Adam Schiff, som præsidenten beskylder for at have "nul troværdighed".

Efterretningschef: Whistleblower handlede i "god tro"

I mere end tre timer afhørte medlemmer af selvsamme udvalg i dag den fungerende chef for den nationale efterretningstjeneste, Joseph Maguire. Og fra flere af de republikanske medlemmer af udvalget lød nogenlunde samme kritik som fra præsidenten.

Fungerende chef for den nationale efterretningstjeneste, Joseph Maguire, blev afhørt i begge Kongressens efterretningsudvalg i dag. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Scanpix)

For mens demokraterne mest var interesserede i at få belyst, hvorfor Joseph Maguire i første omgang aktivt tilbageholdt notatet fra Kongressen, gjorde flere af republikanerne og Maguire selv opmærksom på, at whistlebloweren har fået samtalen mellem de to præsidenter refereret af andre.

- Jeg kan ikke vide, om fremstillingen er sand eller ej, lød det fra Maguire, der dog er af den overbevisning, at whistlebloweren "handlede i god tro."

Han gjorde yderligere opmærksom på, at han ikke kender identiteten på vedkommende og derfor ikke kan vurdere, om personen har haft et politisk motiv eller ej. Samtidig understregede han vigtigheden af at beskytte whistlebloweren, og at hverken Det Hvide Hus eller justitsministeriet har krævet at kende identiteten på personen.

"Et cover-up"

Kort tid inden den flere timer lange høring blev selve notatet i censureret form offentliggjort. Heraf fremgår det, at det var samtalen mellem Trump og Zelenskij, som fik whistlebloweren til at reagere. Det var også det, der fik formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, til i tirsdags at tage første skridt til en rigsretssag mod præsidenten.

Efter i månedsvis at have været forbeholden over for at indlede en sådan proces er den ledende demokrat nu klar til at gå skridtet videre.

- Det her er et cover-up. Ifølge notatet forsøgte Det Hvide Hus at skjule alle referater af opkaldet. Det gav whistlebloweren grund til at tro, at Det Hvide Hus var klar over alvoren af det, der blev sagt i det opkald, sagde hun her til aften.

Formanden slog fast, at de forskellige udvalg nu vil fortsætte deres undersøgelser, og det er dem, der afgør, hvornår man eventuelt går videre til at udarbejde punkter, som danner grundlag for en egentlig rigsretssag.