Afrika har ikke stået øverst på præsident Donald Trumps dagsorden, men her tre uger efter indsættelsen af den nye amerikanske præsident, er turen kommet til at give lederne for Afrikas to største økonomier, Sydafrika og Nigeria, lidt opmærksomhed. M
uhammedu Buhari, Nigerias præsident har talt i telefon med Donald Trump fra London, hvor han i øjeblikket opholder sig for at gennemgå medicinsk behandling.
Ifølge en talsmand for Buhari, så lovede Trump øget støtte til kampen mod terrororganisationen Boko Haram bl.a. i form af en aftale om nye våben. Derudover skulle Trump have rost Buhari for sit gode arbejde, noget der ellers ikke er mange andre der gør for tiden.
Han er ikke blevet set i offentligheden i en måned og den nigerianske rygtebørs har spekuleret i om han overhovedet er i live. Sammen med Sydafrika er Nigeria Afrikas vigtigste økonomi, men problemerne tordner sig op for Buhari.
Faldende olieindtægter, korruption og en dødelig kamp mod terrororganisationen Boko Haram er ved at sende landet til tælling. Det økonomiske lokomotiv som Nigeria skulle være for Afrika, ligner mere og mere et fatamorgana.
Tusindvis sætter kursen mod Europa i håb om et bedre liv. I telefonsamtalen inviterede Trump samtidig den nigerianske præsident til Washington, og den overskrift, det har skabt i hjemlandet, har i det mindste stoppet rygterne om hvorvidt præsidenten skulle være død.
Trump roser upopulær afrikansk leder
Efter opkaldet til Buhari, var turen kommet til en anden meget upopulær afrikansk leder, Sydafrikas præsident Jacob Zuma. Ifølge referaterne af den samtale, så var der her ingen invitation til et besøg i Det Hvide Hus, men en understregning af hvor vigtigt det er at skabe fred og fremgang i Afrika og arbejde for et godt handelsklima mellem de to lande, ikke mindst for de 600 amerikanske virksomheder, der er repræsenteret i Sydafrika.
Zuma er muligvis Afrikas mest upopulære leder, og jævnligt er der demonstrationer i de største sydafrikanske byer under sloganet ”Zuma must fall.”
Sydafrika og Nigeria kæmper om at være Afrikas største økonomi, og selvom man klarer sig bedre end Nigeria, så er den økonomiske vækst tæt på nul, og utilfredsheden vokser dag for dag. Især den unge sorte befolkning føler ikke de har opnået nogen former for fremskridt siden Apartheid blev afskaffet for 22 år siden.
Der har været spekuleret meget i hvilken politik den nye amerikanske præsident ville føre i forhold til det afrikanske kontinent, det har ikke været noget stort punkt på Trumps dagsorden, hvis man ser bort fra forsøget på at indføre indrejseforbud mod de afrikanske lande Libyen, Somalia og Sudan, og en beslutning om at amerikansk bistand ikke må bruges på organisationer, der rådgiver om prævention og abort.
Opkaldene til Buhari og Zuma må ses som et forsøg på at have gode relationer til de vigtigste afrikanske lande, og lovningen om mere støtte til bekæmpelse af Boko Haram, som et udtryk for at USA fortsat vil blande sig i afrikansk sikkerhedspolitik.
Under Obama øgede USA sin militære tilstedeværelse i Afrika ganske betragteligt med baser i bl.a Djibouti og i Niger er man ved at opbygge en drone base, der skal bidrage i kampen mod islamisk terrorisme.