Trump, 'fake news' og klimaet får dommedagsuret til at bevæge sig tættere på midnat

Dommedagsuret har siden 1947 vurderet, hvor tæt vi mennesker er på at tilintetgøre civilisationen.

Fysiker Lawrence Krauss til venstre og USA's tidligere ambassadør i FN, Thomas Pickering, til højre på et pressemøde. (Foto: © Jim Lo Scalzo, Scanpix)

Det lyder dramatisk, dommedagsuret. Og endnu mere dramatisk lyder det måske, når forskere nu har valgt at stillet på uret, så klokken er 2,5 minutter i midnat.

Historisk set er det faktisk noget af det tætteste på midnat, som uret har slået, siden 1947, hvor man for første gang stillede på det.

Her kan du se, hvordan uret tidligere er blevet stillet.

Bag uret står 'The Bulletin of the Atomic Scientists', der i flere årtier har forsøgt at sætte et klokkeslæt på, hvor tæt vi mennesker er på at tilintetgøre civilisationen.

Idéen stammer fra forskere på Manhattanprojektet, hvor man fremstillede de første atombomber til 2. verdenskrig. Dengang stod uret på syv minutter i midnat.

Siden er det blevet stillet frem og tilbage 23 gange. Værst så det ud i 1953, da klokken var to minutter i midnat, efter USA havde testet brintbomben.

Falske nyheder og Trump gør verden utryg

Hver gang, forskerne vælger at stille på uret, følger der en forklaring med. Ved 70 års-jubilæet i dag lyder det:

- Dette års overvejelser føles mere presserende end sædvanligt. Ud over truslerne fra atomvåben og klimaforandringer er der kommet nye globale virkeligheder frem, da pålidelige kilder til information er under angreb. Falske nyheder er stigende, og ord bliver brugt på arrogant og ofte uforsvarlig vis, lyder det i rapportens indledning.

Som noget ganske usædvanligt, nævner forskerne især én mand.

- Den allerede truende verdenssituation sker samtidig med en stigning i heftig nationalisme på verdensplan. Også i den amerikanske præsidentkampagne, hvor vinderen, Donald Trump, kom med foruroligende udtalelser om spredning og brug af atomvåben og udtrykte mistro til overvældende konsensus omkring klimaforandringer.

Uret skal stilles løbende frem og tilbage, og Jorden er som bekendt ikke gået under endnu. Men forskerne har også tidligere forklaret, at de ikke forsøger at forudsige noget – de forsøger at sætte fokus på verdens udfordringer og skabe debat om blandt andet atomvåben og klima.

Blandt personerne, der vurderer, hvor viserne skal stå, finder man blandt andet 15 vindere af Nobelprisen.