Trump er populær hos Afrikas diktatorer

Afrikas despoter glæder sig til, at Donald Trump bliver USA's nye præsident.

Zimbabwes præsident Robert Mugabe holder tale til sit regeringsparti ZANU-PF´s tilhængere. Zimbabwes regering glæder sig over Trumps valgsejr ved USA´s præsidentvalg. (Foto: © Philimon Bulawayo, Scanpix)

Donald Trumps valgsejr over Hillary Clinton ved det amerikanske præsidentvalg har skabt uro og bekymring i mange vestlige hovedstæder.

Men sådan er det ikke i en række afrikanske lande. For kontinentets diktatorer og despoter glæder sig til, at Trump den 20. januar rykker ind i Det Hvide Hus.

- Min dagsorden som præsident vil have et helt simpelt hovedprincip - USA skal komme i første række.

Sådan sagde Trump forleden, da han fremlagde sine planer for sine første 100 dage som USA´s præsident.

Trumps trosbekendelse

Og da Trump på det republikanske partikonvent i sommer takkede for, at han var blevet udpeget som sit partis præsidentkandidat, skete det med denne trosbekendelse:

- Amerikanisme og ikke globalisme vil være vores credo, sagde Trump.

Efter de udtalelser - og Trumps valgsejr - kan en række afrikanske ledere, som undertrykker oppositionen, næsten ikke få armene ned.

Det gælder f.eks. i lande som Burundi, Congo og Zimbabwe.

Diktatorer glæder sig

Regeringskilder i Burundi siger, at de nu forventer "en vis forbedring" af forholdet til USA - altså i modsætning til de sanktioner, som præsident Obama har indført mod styret i Burundi.

Også i Burundis naboland Congo er der stor tilfredshed med, at Trump snart sætter sig i præsidentstolen i USA.

Congos præsident, Joseph Kabila - som har regeret landet med hård hånd de seneste 15 år - sendte den nyvalgte præsident et overstrømmende brev, hvor han lykønskede Trump med hans "strålende valg".

Zimbabwes præsident Robert Mugabe, som har siddet tungt på magten i hele 36 år, har ikke direkte kommenteret Trumps valgsejr.

Men en leder i regeringsavisen The Herald fordømmer i stærke vendinger Hillary Clinton for at ville destabilisere Zimbabwe og takker de amerikanske vælgere for at have forhindret denne "krigsmager" i at få magten i USA.

En gave til diktatorer

Men ifølge Zimbabwes oppositionsleder Tendai Biti er Trumps valgsejr "en gave til alle usle diktatorer på det afrikanske kontinent".

Og mange iagttagere og kommentatorer spørger, om Trump overhovedet interesserer sig for Afrika.

Der var nemlig ikke én eneste afrikansk stats- eller regeringschef blandt de 29 ledere, som Trump ringede til i dagene efter sin valgsejr.

Derfor tvivler de fleste iagttagere på, at Trump vil forsøge at fremme demokrati eller respekt for menneskerettigheder i Afrika.

Og internet-tidsskriftet The Conversation beskriver den udenrigspolitik, som Trump forventes at føre over for Afrika med ordene: "Afrika - hvor er det"?