Trump besøger nedbrændte byer: 'Ingen havde troet, at det kunne ske'

Præsidenten besøger hårdt ramte områder i Californien, hvor mindst 71 har mistet livet.

Præsident Donald Trump besøger i øjeblikket Californien, hvor enorme landområder er blevet ædt op af skovbrande, mens tusinder og atter tusinder af beboere har måttet flygte fra flammerne.

Den såkaldte Camp-brand i den nordlige del af staten er den mest dødbringende i Californiens historie og har indtil videre kostet mindst 71 menneskeliv.

Derudover raser flere naturbrande i andre dele af staten, hvor omkring 10.000 hjem meldes ødelagt.

- Ingen havde troet, at det kunne ske, lød det fra præsidenten, da han besøgte byen Paradise, som er brændt ned til grunden.

De mange skovbrande har medført, at luftkvaliteten i den nordlige del af Californien er den værste i verden, skriver BBC.

Derfor har skoler holdt frikvarterer indenfor eller helt aflyst undervisningen, mens myndighederne i storbyen Sacramento opfordrer borgerne til at holde sig indendøre.

Kritik i flere retninger

Præsident Trump har mødt kritik for sine udmeldinger om, at de ulykkelige dødsfald skyldes de lokale myndigheders dårlige håndtering af skovene. Noget som flere eksperter har afvist.

I den forbindelse har præsidenten truet med at indefryse midlerne til Californiens beredskab.

På vej ind i Air Force One i dag gentog præsidenten sin skepsis.

- Alle ved, hvad vi bør gøre. Det skulle have været gjort for mange år siden, lød det fra præsidenten ifølge The Guardian.

Donald Trumps kommentarer fik tidligere på ugen præsidenten for Californiens professionelle brandmænd til at reagere.

- Præsidentens besked, der angriber Californien og truer med at tilbageholde hjælp til ofrene for de katastrofale brande, er uinformeret, dårligt timet og fornedrende over for dem, der lider såvel som de mænd og kvinder i de forreste linjer, tordnede Brian Rice i en skriftlig erklæring.

I øjeblikket kæmper mere end 5.500 brandfolk mod flammerne i et område, der strækker sig over 590 kvadratkilometer.

Lagt op til forsoning

Både Californiens nuværende guvernør, Jerry Brown, og hans kommende efterfølger, Gavin Newsom, har været åbne kritikere af præsident Trump, men har lagt op til forsoning i forbindelse med katastrofen i staten.

De to demokrater er med på præsidentens besøg i de hårdt ramte områder i dag.

- Lige nu vil vi gerne tage os af de mennesker, der er blevet ramt så hårdt, lød det fra præsidenten i Paradise.

En familie har taget opstilling i vejkanten, som præsident Trump kører forbi i forbindelse med sit besøg i Californien (Foto: SAUL LOEB / AFP). (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

Ved dagens besøg har nogle borgere stillet sig op på ruten med Trump-skilte, beretter nyhedsbureaet AP.

En enkelt mand har dog valgt at lave et hjemmelavet skilt med teksten: "Vores skyld: Virkelig?", rapporterer AP.

Foruden dagens besøg i de raserede områder, skal præsidenten også mødes med ofre fra et masseskyderi det sydlige Californien, der tidligere på måneden kostede 13 mennesker livet.