Trump: Afgørelse om Paris-aftale kommer i løbet af de næste par dage

Anonyme kilder oplyser angiveligt til flere medier, at Trump vil trække USA ud af klimaaftalen.

USA's præsident Donald Trump vil ifølge anonyme kilder trække USA ud af klimaaftalen fra Paris. (Foto: © JONATHAN ERNST, Scanpix)

I de kommende dage afgøres det, hvorvidt USA fortsat vil bakke om om klimaaftalen, der blev indgået i Paris for halvandet år siden.

- Jeg annoncerer min beslutning om Paris aftalen i løbet af de kommende dage. Gør USA stort igen, skriver den amerikanske præsident Donald Trump på Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/869903459511918592

Meldingen fra præsidenten kommer efter, at adskillige amerikanske medier som Reuters, AP og CNN, har citeret anonyme kilder for, at USA vil trække sig fra netop klimaaftalen fra Paris.

Alle citerer kilder, der angiveligt har været tæt på beslutningsprocessen.

Ifølge AP så skal der dog være indskrevet en slags kattelem i Trumps udmeldingen om Paris-aftalen, hvilket angiveligt vil betyde, at beslutningen ikke nødvendigvis vil være endelig.

Trumps tweet gentager meldingen fra i weekenden, hvor Donald Trump deltog i G7-topmødet på Sicilien. Her kom det frem, at USA - som det eneste af de syv lande - ikke havde besluttet sig for, hvorvidt landet fortsat bakkede op om aftalen. Senere tweetede Donald Trump, at han ville offentliggøre sin beslutning i den kommende uge - altså denne uge.

Efter G7-topmødet beskrev den tyske kansler, Angela Merkel, at drøftelserne ved topmødet havde været "meget utilfredstillende".

Hvis Donald Trump trækker landet ud af aftalen, vil USA, Syrien og Nicaragua ifølge Reuters være de eneste lande som ikke er en del af aftalen.

Klimaaftalen fra Paris

  • 197 lande blev tilbage i december 2015 enige om klimaaftalen under COP21 topmødet i Paris.

  • Målet i aftalen er at holde den globale temperaturstigning "et stykke under" 2 grader celsius i forhold til førindustrielt niveau - og 1,5 grader, hvis det er muligt.

  • Derudover skal udledningen af drivhusgasser toppe så "hurtigt som muligt" og derefter reduceres hurtigt.

  • De lande, som har forurenet mest, skal føre an i CO2-nedskæringerne, mens de ulande, som er nødt til at afbrænde kul for at skaffe energi til deres voksende befolkninger opfordres til "med tiden" at skære i forbruget.

  • Ifølge FN har 147 af landene indtil videre ratificeret aftalen.

  • Hele klimaaftalen kan læses her.

  • Kilde: Ritzau og FN