Trods stor opbakning til løsrivelsespartier: Lang vej til selvstændighed for Catalonien

Der er lang vej til selvstændighed for catalanerne. Også hvis dagens regionalvalg giver et flertal til løsrivelsespartierne.

Det catalanske regionalvalg er kommet til at handle om ønsket om selvstændighed fra Spanien. (Foto: © Thomas Vilhelm, Scanpix)

Catalonien stemmer i dag om, hvem der skal sidde i det regionale parlament de næste fire år. Valget har imidlertid udviklet sig til en de facto-afstemning om løsrivelse fra Spanien.

De seneste meningsmålinger tyder på, at partierne, der vil løsrive Catalonien fra regeringen i Madrid, ser ud til at kunne samle et flertal efter valget.

- Nej-siden eksisterer ikke rigtig. Der er kun samlet en fællesliste for et ja (til løsrivelse fra Spanien, red.). På de seneste meningsmålinger ser det ud til, at tilhængerne af uafhængighed sandsynligvis kan samle et flertal i parlamentet, siger Carsten Humlebæk, forsker i spanske samfundsforhold ved CBS.

Strider mod forfatning

Skulle catalanerne ende med at samle sig bag ønsket om selvstændighed, vil vejen til uafhængighed fra Spanien dog fortsat være lang.

Den spanske forfatning siger nemlig, at hele det spanske folk skal stemme om den slags. Catalonien har altså ikke lov til at gøre det selv.

- Den siddende regeringspræsident, Artur Mas, har lovet at gå i gang med en 18 måneder lang køreplan frem mod uafhængighed, og det bliver han nødt til at holde. Men det vil med ret stor sandsynlighed blive modarbejdet af regeringen i Madrid, vurderer Humlebæk.

Afstemningssteder lukker kl. 20

Catalonien har tidligere forsøgt at afholde en uafhængighedsafstemning, men fik ikke lov.

Det har dog ikke gjort den catalanske løsrivelsestrang mindre.

- Nogle store civilsamfundsorganistationer er lykkedes med at mobilisere et stort antal catalanere bag kravet om selvstændighed, og det har så også fået den siddende regeringspræsident (Artur Mas, red.) til at slå om og blive uafhængighedsfortaler for godt tre år siden.

- Siden da har regeringsperioden handlet om uafhængighed og om at få lov til at holde en folkeafstemning, siger Carsten Humlebæk.

De catalanske afstemningssteder er åbne indtil klokken 20 dansk tid.