En ændring af loven i Polen, som blandt andet skal gøre det vanskeligere for medlemmerne af forfatningsdomstolen at stoppe lovforslag, er mandag underskrevet af præsident Andrzej Duda.
Lovændringen indføres med det samme og har vakt kraftige reaktioner, hvor blandt andre EU-Kommissionen har advaret mod at vedtage det, uden at konsekvenserne bliver vurderet nøje.
Oppositionen i Polen har demonstreret, mens EU-parlamentsformanden, Martin Schulz, siger, at Polen bevæger sig på samme kurs som diktatoriske regimer.
Kritikken har dog ikke standset det polske regeringsparti Lov og Retfærdighedsparti (PiS), som kom til magten ved valget i oktober.
Lovforslaget fra det højrenationale parti fik grønt lys i underhuset i sidste uge og medfører desuden, at domstolen skal fælde domme med to-tredjedeles flertal og med mindst 13 af de i alt 15 dommere.
Samtidig kræves det, at domstolsformanden medtager fem dommere, som PiS har udpeget.
Ellers kan der ikke fældes dom.
Ændringen frygtes at svække forfatningsdomstolens uafhængighed har kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, formidlet i et brev til den polske regering i Warszawa.
- Retssamfundet er en af de fælles værdier, som EU bygger på, skriver Frans Timmermans i brevet, der er stilet til justitsministeren og udenrigsministeren.
Titusinder gik på gaden i december i Warszawa for at demonstrere over regeringens forslag.
/ritzau/AFP