Artiklen er opdateret med de seneste dødstal.
Det er angiveligt sprængstoffer, der er blevet brugt under personsøger-angrebet mod den militante gruppe Hizbollah.
Det mener Peter Hald, der er ingeniørofficer samt ph.d. og sikkerhedsleder ved Institut for Kemi ved Aarhus Universitet.
Han har set flere videoer af eksplosionerne, der fandt sted i går, og optagelser fra hospitaler, hvor de skadede får behandling. Ud fra det vurderer han, at der var anbragt sprængstof i bipperne, som Hizbollah-medlemmerne brugte til at kommunikere med hinanden.
- Det ligner regulært sprængstof. Man kan ikke få et lille batteri til at eksplodere med den voldsomhed, som man ser på optagelserne, siger Peter Hald.
Angrebene foregik i går, hvor et stort antal personsøgere eller bippere pludselig eksploderede. Indtil videre er 12 døde og 2.750 sårede, oplyser de libanesiske myndigheder.
Tre typer sprængstof er i spil
Peter Hald vurderer, at der er blevet brugt meget små mængder sprængstof måske helt ned til få gram, fordi bipperne i forvejen er proppet med elektronik, og fordi det ikke er ekstremt voldsomme eksplosioner, man ser på optagelserne.
Netop på grund af de allerede tætproppede personsøgere har bagmændene ifølge Peter Hald brugt en moderne type formbart sprængstof, som man har placeret i personsøgerne eller deres batterier.
- Det er sandsynlig det, man kalder et brisant sprængstof (sprængstof med høj detonationshastighed, red.). Det er her, man får mest smæk for skillingen, hvis man har meget lidt plads til sprængstoffet. Der er nok tale om pentrit, RDX eller HMX, siger Peter Hald.
Stort arbejde forud for angreb
Indtil videre har ingen taget skylden for angrebet, og Israel, som kæmper mod Hizbollah, har endnu ikke udtalt sig om sagen. Men Peter Hald vurderer, at det har krævet meget ekspertise og forberedelse at udføre sådan en operation.
- Det er seriøst efterretningsarbejde, der skal til, hvis man skal placere sprængstof i mellem 2.000 og 3.000 personsøgere. Man skal vide, hvilken personsøgermodel Hizbollah vil købe. Man skal kunne udpege forsendelsen og måske have produceret samme personsøger med sprængstof inden og så udskifte dem hurtigt, så ingen fatter mistanke. Det er et ret vildt projekt, siger han.
Ud fra optagelserne af de sårede kan man se, at personerne har fået skader forskellige steder på kroppen og ikke kun omkring lommerne.
Derfor tyder det ifølge Peter Hald på, at selve eksplosionen kan være udført med en form for forsinkelse, så eksplosionen angiveligt først er sket nogle sekunder efter, at den udløsende besked er tikket ind på bipperen.
Pinligt for Hizbollah
Men er det ikke forholdsvist nemt at undersøge sådanne genstande for sprængstoffer, hvis man er Hizbollah?
- Jo, men det kræver, at du leder. Hvis du har købt personsøgerne fra en kommerciel leverandør, så vurderer du nok ikke, at det er en risiko. Men sikkerhedsmæssigt er det da en kæmpe brøler for Hizbollah, siger Peter Hald.
Bipperne, der eksploderede i Libanon og Syrien, var mærket med logoet fra den taiwanske virksomhed Gold Apollo. Firmaet oplyser ifølge AP, at typen er blevet produceret og solgt af selskabet BAC Consulting KFT, der ligger i Ungarns hovedstad, Budapest.
Forsvarsministeriet i USA har afvist, at USA er involveret i eksplosionerne.
- Jeg har ingen detaljer at give om rapporterne om personsøger-eksplosionerne. Jeg kan fortælle jer, at efter min viden er der ingen amerikansk involvering i dette overhovedet, siger Pentagons pressesekretær, generalmajor Pat Ryder.