Maskerede russiske soldater patruljerer i flere gader på den ukrainske halvø Krim.
Meldingerne går på, at russerne har overtaget kontrollen med militærbaser, havnebyer og selvstyreparlamentet i byen Simferopol. Og Ukraine har indkaldt alle hærens reserver og lukket luftrummet for militærfly.
Situationen er så tilspidset, at Nato-landenes ambassadører søndag er samlet til et hastemøde i Bruxelles for at diskutere udviklingen i Ukraine.
På vej ind til mødet sagde Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, at han har indkaldt til mødet på grund af Ruslands trusler mod en suveræn nation.
- Hvad Rusland gør nu i Ukraine er i strid med principperne i De Forenede Nationers Charter. Det er en trussel mod fred og sikkerhed i Europa. Rusland må stoppe sine militære aktiviteter og sine trusler, sagde han.
Men hvad kan Nato egentlig gøre? Ifølge lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, er der tre scenarier:
1) Fordømme russernes handlinger
Den første mulighed er at fordømme Ruslands handlinger, som Anders Fogh Rasmussen til dels allerede har gjort i sin kommentar inden mødet.
- Det mest sandsynlige er, at der vil komme en udtalelse om, at Nato fordømmer det, russerne gør, og at Nato på det kraftigste anmoder russerne om at stoppe, siger Peter Viggo Jakobsen.
2) Afbryde samarbejdet
Ukraine er ikke medlem af Nato, men den tidligere sovjetrepublik har siden 1997 haft en formel partnerskabsaftale med den vestlige forsvarsalliance.
Partnerskabet betyder blandt andet, at Nato bakker op om Ukraines suverænitet og territoriale integritet.
- Et andet skridt fra Natos side kan derfor være at afbryde samarbejdet med Rusland eller true med det, siger Peter Viggo Jakobsen.
3) Gribe ind i konflikten
Det mest usandsynlige er, at Nato vil gribe ind i konflikten, vurderer Peter Viggo Jakobsen.
- For det vil kræve, at alle 28 lande bliver enige om det. Og det vil slet ikke ske på nuværende tidspunkt, siger han.
Hvis det udvikler sig til regulær krig mellem russerne og ukrainerne, kan det i princippet ske, at Nato griber ind, men det er højst usandsynligt, understreger Peter Viggo Jakobsen.
- For det vil være et meget radikalt skridt. Det er selvfølgelig et scenarie, men det kommer formentlig ikke til at ske, siger han, men tilføjer:
- Det, man kunne forestille sig i en krigssituation, er, at Nato sætter fredsbevarende styrker ind og på den måde sender et signal til russerne om, at de ikke kommer videre, siger Peter Viggo Jakobsen.
Mødet i Bruxelles forventes at slutte omkring klokken 18.00 søndag aften.