Topfolk i Kongressen ser gerne Mette Frederiksen som Nato-chef

Særligt Danmarks rolle i Ukraine-krigen gør indtryk på de amerikanske politikere.

Her ses Mette Frederiksen i samtale med demokraten Nancy Pelosi og demokraten Steny Hoyer, der har danske rødder, under sit besøg i Kongressen. (Foto: © Saul LOEB, Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen (S) fik, hvad man på amerikansk ville kalde en vældig varm velkomst, da hun sent mandag dansk tid besøgte Kongressen efter at have været i Det Hvide Hus hos præsident Joe Biden.

Topfolk fra både Demokraterne og Republikanerne gav deres uforbeholdne støtte til statsministeren, hvis hun, som vedholdende rygter vil, er i spil til posten som generalsekretær i Nato.

- Jeg ved, at hun er her på grund af en samtale omkring et særligt job, som jeg sikkert ikke burde tale om. Men jeg mener, at hun vil være et fremragende valg, siger Michael McCaul, som er formand for udenrigsudvalget i Repræsentanternes Hus, til Ritzau.

Det er særligt Danmarks rolle i krigen i Ukraine, der gør indtryk på kongresmedlemmerne.

De roser, at Danmark har taget lederrollen i forhold til F16-kampflyene og har taget et lederskab i forhold til krigen og kan lide, hvordan det formidles videre til europæerne og det amerikanske folk.

Biden har den stærkeste stemme

McCaul var mødt op sammen med de to øverste partifolk hos både Republikanerne og Demokraterne ved et arrangement, som det demokratiske medlem Steny Hoyer med danske rødder havde sammenkaldt.

Det er de 31 medlemslande i Nato, som ved konsensus skal beslutte, hvem der skal være generalsekretær i Nato, når Jens Stoltenberg stopper. Måske i forbindelse med et topmøde i juli. Måske først senere.

Medlemmerne af Kongressen har ikke indflydelse på beslutningen. Og når det gælder alliancens suverænt største militærmagt, USA, ligger den beslutning hos Biden, som til gengæld har den stærkeste stemme i alliancen.

Vil hun få USA's støtte?

- Som det forlyder, havde hun et møde på over en time i Det Hvide Hus. Det er et rigtig godt tegn. Jeg har hørt meget positive ting fra det, siger McCaul.

Reelt fik Mette Frederiksen ifølge en diplomat halvanden time med Biden, hvilket er et langt møde i den sammenhæng.

  • Statsministeren mødtes i forbindelse med sit besøg i Det Hvide Hus også med republikanske og demokratiske politikere til en reception i Kongressen. (Foto: © Saul LOEB, Ritzau Scanpix)
  • Præsidenten sagde blandt andet, at Danmark er en af USA's "bedste allierede og mest trofaste venner". (Foto: © Susan Walsh, Associated Press)
  • Efter sit besøg hos præsident Joe Biden mødte Mette Frederiksen pressen, der var ivrige for at vide, om hun er kandidat til Nato-posten. Jeg er ikke i USA for at søge et andet job, siger hun. Jeg er her tværtimod for at passe mit arbejde, sagde hun. (Foto: © EVELYN HOCKSTEIN, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Pelosi ser gerne kvinde på posten

Da Mette Frederiksen efter sit besøg hos præsident Joe Biden mødte pressen, blev hun spurgt ind til, om hun er kandidat til topjobbet.

- Jeg er ikke i USA for at søge et andet job.

- Jeg er her tværtimod for at passe mit arbejde, sagde hun.

Men den tidligere formand for Repræsentanterne Hus, Nancy Pelosi, mener, at Frederiksen vil være et godt valg. Hun vil særligt glæde sig, hvis en kvinde for første gang skal lede Nato.

Statsministeren har kvaliteterne, understreger Pelosi.

- Det har hun helt sikkert. Det er godt, at hun er her og møder vores præsident. Jeg håber det. Men det er ærlig talt nyt for mig, at det var en overvejelse i forhold til besøget her, siger Pelosi til Ritzau.

Midt i svaret bliver Nancy afbrudt af Mette Frederiksen, som skal forlade Kongressen:

- Held og lykke med det, statsminister Frederiksen, siger Pelosi, mens statsministeren drager videre mod Danmarks ambassade for at holde grundlovstale.

Ser op til og beundrer

Mette Frederiksen har rejst meget det seneste halve år, og hun har holdt møder med mange stats- og regeringschefer, som iagttagere har bemærket og derpå knyttet det sammen med Nato-rygterne.

Statsministeren ledede for nylig en samtale på et topmøde i Europarådet, hvor også USA sad med ved bordet, om et tabsregister for Ukraine.

Denne aktivitet er blevet bemærket i Washington.

- Vi er virkelig glade for, at du er kommet her i dag. Vi vil gerne takke dig for den inspirerende rolle, som du indtager på den globale scene, at du er en kvindelig leder, som vi ser op til og beundrer, siger Demokraternes chefindpisker, Katherine Clarke, i en kort tale til Mette Frederiksen.

Clarke understreger særligt den rolle, Danmark og statsministeren spiller i Nato og i Ukraine.

/Ritzau/