Tjekkiets udenrigsministerium skriver i en meddelelse onsdag aften, at "Tjekkiet på nuværende tidspunkt, før der er aftalt fred mellem Israel og Palæstina, anerkender Jerusalem som hovedstaden i Israel inden for grænsedragningen i 1967."
Ministeriet gør det dermed klar, at det kun anerkender Vestjerusalem som Israels hovedstad og grænserne før Israel erobrede Østjerusalem under Seksdageskrigen i 1967.
Udmeldingen kommer som følge af USA's omdiskuterede tiltag om at gøre op med årtiers politik og anerkende Jerusalem som Israels hovedstad.
Det har vakt røre hos palæstinenserne, der opfatter store dele af Jerusalem som deres hellige land. Israel overtog den østlige del af Jerusalem under Seksdageskrigen i 1967.
- Tjekkiet betragter Jerusalem som den kommende hovedstad i begge stater. Både staten Israel og den kommende palæstinensiske stat, står der i meddelelsen.
Tjekkerne vil ikke begynde at rykke sin ambassade til Jerusalem. Det vil "kun ske efter forhandlinger med nøgleaktører i regionen og i verden", står der videre.
Tjekkiet er en af Israels stærkeste allierede. Det hedengangne Tjekkoslovakiet var en af 33 lande, der stemte for FN's plan for at oprette den jødiske stat i 1947.
Det var desuden et af de første lande til at anerkende staten Israel, som det også leverede våben til.
USA's præsident Donald Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad er et opgør med en international konsensus.
Israel betragter Jerusalem som sin hovedstad. Israelerne har blandt andet placeret parlamentet og højesteret i den hellige by.
Men det internationale samfund fastholder, at byens status skal fastlægges gennem forhandlinger. Alle lande har derfor hidtil haft deres ambassader i Tel Aviv.
Jerusalem har i flere tusinde år været hovedstad for de tre religioner jødedommen, kristendommen og islam.
Byen rummer blandt andet Al-Aqsa Moskéen, Grædemuren, Golgata og Tempelpladsen. Det har som hovedregel altid været muligt for alle tre religioner at bevæge sig mere eller mindre frit i byen.
/ritzau/
Rettelse: Det fremgik tidligere af overskriften samt indledningen på denne artikel, at udmeldingen fra Tjekkiets udenrigsministerium var, at det erklærede sig enig med USA og anerkendte Jerusalem som hovedstad i Israel. Det er siden blevet præciseret til, at der udelukkende er tale om Vestjerusalem.