Dr.dk giver dig her et overblik over, hvad der er sket, og hvad de forskellige statsledere har sagt i forbindelse med gasangrebet i Syrien i sidste uge.
Her hævdede en aktivistgruppe, at mellem 500 og 1300 mennesker er blevet dræbt ved et kemisk angreb i Ghouta nær hovedstaden Damaskus.
For at se en tidslinje for hele konflikten i Syrien, kan du klikke på linket neden for:
Tidslinjen starter med de seneste begivenheder.
28. AUGUST:
Fogh: Gasangrebet skal besvares
Nato's generalsekretær Anders Fogh Rasmussen mener, at gasangrebet i Syrien skal besvares, fordi det er uacceptabelt, siger han.
- Dette er et klart brud på mangeårige internationale normer og praksis. Enhver brug af sådanne våben er uacceptabel og kan ikke gå ubesvaret hen. Bagmændende skal holdes ansvarlige, siger han.
Jordan: Vi vil ikke være med
Jordan ønsker ikke at lægge jord til en eventuel militæraktion fra vestlige magter mod nabolandet Syrien, siger en talsmand for landets regering til AP ifølgeABC News.
Talsmanden, informationsminister Mohamed Momani, vil foretrække en diplomatisk løsning på krisen i Syrien.
FN har brug for mere tid
Mens en række vestlige lande tilsyneladende forbereder en snarlig militæraktion i Syrien, meddeler FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, at FNs inspektører i landet har brug for fire dage til at afslutte deres undersøgelse og analyse af et giftgasangreb sidste onsdag.
Cameron vil fremlægge resolution
Storbritannien har udarbejdet et udkast til en FN-resolution, der skal give bemyndigelse til foranstaltninger, så man kan beskytte civile i Syrien.
- Storbritannien har skrevet udkast til en resolution, der fordømmer de kemiske angreb af Assad og giver autoritet til, at nødvendige midler tages i brug for at beskytte civile, skriver den britiske premierminister, David Cameron.
27. AUGUST:
Storbritannien vil gå ind uden om FN
Først melder den britiske premierminister, David Cameron ud, at kemisk angreb i Syrien er fuldstændig afskyeligt, og det kræver handling fra det internationale samfund.
Det er på trods af, at Kina og Rusland har sat sig imod, og at FNs sikkerhedsråd derfor ikke anbefaler et angreb.
Danmark vil også gå ind
Også Helle Thorning-Schmidt siger nu - i modsætning til dagen før - at hun gerne vil gå uden om et FN-mandat og være med i et angreb i Syrien med USA, Storbritannien og Frankrig.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:523b1230a11f9d0d2091d731
- Signalet fra mig her i dag er ganske klart: FN's Sikkerhedsråd bør reagere i den her situation, hvis det ikke kan lade sig gøre, så bliver vi nødt til at tage ansvaret på os og overveje alternativer, siger hun.
Det er på trods af, at hun sammen med udenrigsminister Villy Søvndal dagen før afviste at gå ind i Syrien uden om FN.
USA: Vi er klar
USA melder nu ud, at landet er klar til at gå ind i Syrien, når præsident Barack Obama giver ordre til det. Det siger USA's forsvarsminister Chuck Hagel ifølge BBC
- Vi har flyttet vores styrker, så vi er i stand til at leve op til og gennemføre de beslutninger, præsidenten ønsker at tage, siger han til BBC.
Syrien advarer Vesten
Syriens udenrigsminister advarer Vesten mod at gå ind i landet.
- Vi har midlerne til at forsvare os selv og vil overraske alle, sagde udenrigsminister Walid al-Moallem på et pressemøde.
- Vi vil forsvare os selv med alle tilgængelige midler. Mere end det vil jeg ikke sige, siger al-Moallem.
Rusland: Vesten er en abe
Den russiske udenrigsminister siger, at Vesten opfører sig som en abe.
- Vesten opfører sig mod den islamiske verden som en abe med en granat, skriver vicepremierminister Dmitrij Rogosin på sin Twitterprofil.
26. AUGUST:
Syrien afviser kemiske våben
Den syriske diktator siger, at det er noget sludder, at regimet har brugt kemiske våben mod oprørerne.
- Kommentarerne, som nogle vestlige og andre politikere er kommet med, er en fornærmelse mod den sunde fornuft. Det er det rene sludder, siger Assad.
Kerry: Syrien har kemiske våben
USA's udenrigsminister John Kerry slår fast, at det med "overbevisende" sikkerhed kan siges, at der er anvendt kemiske våben ved et angreb i sidste uge i Syrien.
USA's præsident har ikke besluttet, hvordan man vil reagere.
Rusland advarer mod angreb
Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov advarer FN mod militær aktion i Syrien.
- Brugen af magt uden opbakning i FNs Sikkerhedsråd er en åbenlys overtrædelse af folkeretten, hvilket kun vil forværre situationen i landet, siger Lavrov på et pressemøde i Moskva.
Søvndal og Thorning: Ingen militæraktion
Danmarks udenrigsminister melder sig på banen og siger, at han fordømmer de angreb, der har været på FNs medarbejdere i Damaskus i løbet af mandagen.
- Jeg vil ikke forholde mig til alle mulige hypotetiske varianter af det her. Det afgørende er, at vi ikke tager ansvaret væk fra FNs Sikkerhedsråd i den nuværende situation. Hvad der må ske efterfølgende, det forholder vi os til efterfølgende, siger Villy Søvndal.
Statminister Helle Thorning-Schmidt giver Søvndal ret og vil ahve et FN-mandat, før hun vil gå ind i Syrien.
- Det her lægger et maksimalt pres på FNs Sikkerhedsråd. Det er der, der skal træffes beslutninger om, at vi kan gribe ind. Det er stadig det spor, som vi her i Danmark følger. Vi vil gerne have et FN-mandat, hvis der skal gribes ind i forhold til Syrien, siger Helle Thorning-Schmidt.
25. AUGUST:
Iran: Usa bør blande sig udenom
En iransk general advarer i stærke vendinger USA mod at blande sig i konflikten i Syrien, rapporterer nyhedsbureauet Fars.
- Amerika kender den røde linjes afgrænsning ved den syriske front, og enhver overtrædelse af Syriens røde linje vil få alvorlige konsekvenser for Det Hvide Hus, siger Massoud Jazayeri, det iranske militærs vicestabschef.
Israel: Fjern de kemiske våben
Israels præsident, Shimon Peres, opfordrer det internationale samfund til at fjerne de kemiske våben i Syrien.
- Tiden er inde til, at der gøres fælles bestræbelser på at fjerne alle kemiske våben fra Syrien, siger Peres uden at komme ind på, hvorvidt dette skal ske militært eller på anden måde.
- De kemiske våben kan ikke forblive i Syrien - uanset om de er hos Assad eller i hænderne på andre mennesker.
Samtidig giver Syrien våbeninspektørerne grønt lys for at undersøge de påståede kemiske angreb.
24. AUGUST:
Læger uden Grænser bekræfter dødstal
Læger uden Grænser meddeler, at blandt de indlagte blev 355 personer efterfølgende erklæret døde som følge af nerveforgiftning.
- Læger og sygeplejersker på disse hospitaler har sendt detaljerede informationer til MSF om et stort antal patienter, der er indlagt med kramper, overdreven spytproduktion, ikke-lysfølsomme pupiller, sløret syn og åndedrætsbesvær, siger operationschef Bart Janssens fra MSF.
23. august
Obama kræver undersøgelse
Den amerikanske præsident, Barack Obama, har sat USAs efterretningstjenester til at kulegrave påstanden om, at Syriens regime har anvendt giftgas mod civile - heriblandt børn.
Han kræver en tilbundsgående undersøgelse af de påståede kemiske angeb.
Ban Ki-moon: Forbrydelse mod menneskeheden
FNs generalsektrtær Ban Ki-moon mener, at det vil være en forbrydelse mod menneskeheden, hvis Bashar al-Assads tropper har anvendt kemiske våben.
- Enhver anvendelse af kemiske våben, uanset hvor det sker, og hvem der bruger dem, vil være et brud på international lov. Sådan en forbrydelse mod menneskeheden bør resultere i alvorlige konsekvenser for gerningsmændene, siger Ban Ki-moon.
Rusland og Kina afviser
Både Rusland og Kina opfordrer Syrien til at samarbejde med FN om undersøgelsen af brugen af kemiske våben. Noget Syrien indtil nu har nægtet.
Kinas udenrigsministerium siger også, at der ikke skal drages forhastede konklusioner om det påståede giftgasangreb, før FN-delegationens konklusioner står klar.
22. AUGUST:
Frankrig klar til aktion
Frankrig er klar til at reagere med handling i Syrien.
- Det internationale samfund vil reagere med handling i Syrien, men det kommer ikke på tale at sende tropper på landjorden, siger den franske udenrigsminister, Laurent Fabius, til tv-kanalen BFM.
Tyskland kræver fuld adgang
Den tyske udenrigsminister, Guido Westerwelle kræver, at Syrien giver fuld adgang for FNs våbeninspektører.
- Vi er meget bekymrede over meldingerne om, at der er blevet benyttet giftgas tæt på Damaskus, siger han.
21. AUGUST:
FN vil undersøge påstand
Chefen for FNs våbeninspektører i Syrien, svenskeren Åke Sellström, er klar til at undersøge påstanden om, at der er brugt giftgas mod oprørerne.
- Det lyder som noget, vi skal se nærmere på. Det afhænger af, om et FN-medlemsland henvender sig til generalsekretæren og siger, at vi skal undersøge sagen. Vi er på plads, siger Åke Sellström til nyhedsbureauet TT.
Hague melder sig på banen
Storbritannien vil rejse sagen i FNs Sikkerhedsråd, bekræfter den britiske udenrigsminister, William Hague.
- Jeg er dybt bekymret over meldingerne om hundredvis af døde, deriblandt børn, ved et luftangreb med kemiske våben mod oprørskontrollerede områder tæt ved Damaskus, siger William Hague.
Oprørere ønsker undersøgelse
Den syriske opposition ønsker også en undersøgelse sat i gang straks.
- Jeg opfordrer FNs Sikkerhedsråd til at samles straks, siger Den Nationale Koalitions leder, Ahmed al-Jarba, til al-Arabiya.
FN til hastemøde
FNs Sikkerhedsråd er til hastemøde for at drøfte det påståede dødelige syriske gasangreb, som, hvis det bekræftes, er et af verdens værste angreb med kemiske våben i årtier, oplyser diplomater.
Men sikkerhedsrådet når ikke frem til enighed om at kræve en FN-undersøgelse af onsdagens episode. Kina og Rusland modsatte sig, hvilket de to lande også har gjort ved tidligere FN-samlinger, når spørgsmålet om Syrien har været på dagsordenen.
Aktivistrguppe melder om giftangreb
Aktivistgrupper hævder, at mellem 500 og 1300 mennesker er blevet dræbt ved et kemisk angreb i Ghouta nær hovedstaden Damaskus.
Flere syriske aktivistgrupper melder også om voldsomme angreb med adskillige døde til følge nær Damaskus og beskylder samtidig præsident Bashar al-Assad og hans tropper for at have anvendt kemiske våben.
DET SKETE INDEN gasangebet:
21. august 2012 - Obama advarer Assad
Obama gør Assad opmærksom på, at selv om USA ikke "på nuværende tidspunkt" har grebet ind, så "følges situationen i landet meget tæt".
- Der vil være alvorlige konsekvenser, hvis vi begynder at se tegn på, at kemiske våben bliver flyttet til fronten eller bliver anvendt. Det vil ændre situationen betydeligt, siger den amerikanske præsident til journalister ved en briefing i Det Hvide Hus.
Han tilføjer, at USA vil anse ethvert forsøg fra Damaskus på at ty til kemiske våben som at krydse det, han kalder en "rød linje".
27. juli 2013 - Aftale om ikke at bruge kemiske våben
FN siger, at man har indgået en aftale med Syrien om en undersøgelse af brugen af kemiske våben i det borgerkrigshærgede land. Det rapporterer AFP.
18. august 2013 - FN undersøger kemiske våben i Syrien
En gruppe våbeninspektører fra FN ankommer søndag til Syrien for at undersøge, om der har været brugt kemiske våben i den syriske borgerkrig. Det er både regimet og oprørene, der anklages for at have brugt kemiske våben i form af sarin-gas og andre farlige nervegasser.