Tidligere PET-chef: Vi skal være ligeså forberedte på terror som på ildebrand

Sikkerhed og tryghed skal være en større del af europæernes bevidsthed - men terrorrisikoen skal ikke skabe angst og usikkerhed, siger tidligere PET-chef.

Civile venter på at blive eskorteret væk bag en afspærring på La Rambla i Barcelona i går. (Foto: © PAU BARRENA, Scanpix)

Det er rigtigt svært at sikre sig mod den type angreb, som i nat ramte Barcelona i Spanien.

Her kørte en varevogn ned af gågaden La Rambla i den centrale del af byen og dræbte 13 mennesker og sårede omkring 100.

Angrebet er langt fra det første af sin slags - også i London, Berlin, Stockholm og Nice har man set angreb af samme type, og det er heller ikke overraskende, at et sådant angreb nu også har fundet sted i Spanien, siger tidligere PET-chef Jakob Scharf, som i dag er direktør i en privat sikkerheds- og efterretningsvirksomhed.

- Det er steder, som er meget vanskelige at beskytte, og hvor terroristerne også kan opnå den psykologiske effekt af deres angreb, som de også søger.

- Så der er som sådan ikke noget overraskende i det her, men det er klart, at de mange angreb naturligvis må give os anledning til at overveje, hvordan vi skaber sikkerhed og tryghed i det offentlige rum, hvor mange mennesker færdes, siger han.

Bevidsthed, ikke angst

Derfor bør man som privatperson være mere bevidst om terrorrisikoen i det offentlige rum, specielt steder, hvor mange mennesker er samlet, mener Jakob Scharf - men ikke med det formål at skabe mere frygt.

- Det er ikke fordi, vi skal skabe angst og usikkerhed i forhold til en terrorrisiko, som er meget begrænset for den enkelte, men det handler om at skabe en større bevidsthed om, hvordan man handler i den her type situationer, så man kan begrænse skadevirkningerne.

- Ligesom vi alle har en meget klar fornemmelse af, hvad vi skal gøre, hvis vi er et sted, hvor der opstår en ildebrand, så tror jeg også, det er vigtigt, at myndigheder og privatpersoner i fællesskab er med til at skabe en bevidsthed hos os alle sammen.

På lige fod med trafik og arkitektur

Samtidig bør lokale myndigheder og andre, der har ansvar for dele af det offentlige rum, tænke i de samme baner, mener Jakob Scharf.

- Vi må erkende, at vi kommer aldrig til at kunne skabe en fuldstændig sikkerhed i forhold til den her type angreb, men det handler om, at når man indretter det offentlige rum, at man – ligesom man er opmærksom på en hel række andre hensyn for eksempel trafikale og arkitektoniske, også får tænkt sikkerhed og tryghed ind.

Politi på gaden i Cambrils i nat, hvor et forsøg på terror blev afværget og fem formodede gerningsmænd dræbt. Seks civile og en betjent blev såret. (Foto: © DAVID GONZALEZ, Scanpix)

Endnu et angreb af samme type blev i nat afværget i byen Cambrils 100 kilometer syd for Barcelona. Fem formodede gerningsmænd blev efterfølgende skudt og dræbt af politiet.

Gerningsmanden, der førte bilen i Barcelona, er fortsat på fri fod.