'James Comey just went nuclear on Donald Trump' - eller frit oversat til dansk: James Comey har lige smidt en atombombe på Donald Trump.
Sådan beskriver tv-stationen CNN i en artikel det høringssvar, som tidligere FBI-direktør James Comey senere i dag skal afgive. Et høringssvar, som højst usædvanligt er blevet frigivet knap et døgn før selve høringen skal finde sted.
I høringssvaret forklarer James Comey blandt andet, at Trump flere gange afkrævede ham loyalitet. Han indikerer også, at den amerikanske præsident af flere omgange forsøgte at påvirke FBI's undersøgelse af de påståede forbindelse mellem hans egen kampagnestab og så Rusland. Nærmere bestemt ved at opfordre til at få droppet sagen mod hans tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Mike Flynn.
Derfor er opmærksomheden omkring høringen i Senatets efterretningsudvalg også massiv i USA.
- Man regner med, at den høring, som kommer senere i dag, bliver den største politiske begivenhed i massemedierne, siden præsidentvalget i november måned, siger Jørn Brøndal, der er lektor ved Amerikanske Studier på Syddansk Universitet (SDU).
Og ud fra Comeys forberedte høringssvar er der da også nok at følge med i, vurderer Philip Chr. Ulrich, der er udenrigsredaktør på mediet Kongressen.com, der dækker amerikansk politik.
- Om vi er helt oppe på atombombeniveau, vil jeg overlade til CNN og deres grafikere, men det kan i hvert fald gå hen og blive rigtig grimt for Donald Trump, siger han.
Høring giver nyt spor i sagen
Hvor mange medier vinkler på Trumps påståede påvirkning af undersøgelsen, ja, så har Trump taget imod høringssvaret med, noget der ligner kyshånd. Gennem sin advokat Marc Kasowitz har Trump forklaret, at han "føler, at han har fået komplet og fuldstændig oprejsning".
Og af høringssvaret fra James Comey, som Trump fyrede for en måned siden, kan man da også læse, at den tidligere FBI-direktør ved flere lejligheder gør det klart over for netop Trump, at der ikke er nogen igangværende undersøgelser af ham personligt- men af personer i hans stab.
Jørn Brøndal forklarer dog, at selvom Comey tilsyneladende bekræfter, at Trump ikke undersøges, ja, så har sagen - udover spørgsmålet om russernes forhold til Trump-kampagnen - pludselig fået et nyt spor, nemlig hvilken rolle Trump har spillet i forhold til at nedlægge FBI's undersøgelse af den tidligere sikkerhedsrådgiver, Mike Flynn.
Jørn Brøndal sammenligner det med Watergate-skandalen fra 1970'erne, hvor daværende præsident Richard Nixon endte med at gå af som præsident.
- Der blev præsidenten ikke anklaget for at være indblandet i selve Watergate-sagen. Han blev fældet på at være indblandet i et ’cover-up’. Man kan måske med en tilsnigelse sige, at Trumps problem lige nu handler om, at bevise, at han ikke er indblandet i et ’cover-up’, siger han.
Jørn Brøndal forklarer, at hvis det bevises, at Trump har forsøgt at hindre en FBI-undersøgelse, så kan det i værste fald med en rigsretssag.
- Men sagen er den, at Republikanerne i øjeblikket har flertal i begge kamre af Kongressen, og derfor skal der meget, meget stærke argumenter på bordet for at starte en rigsretssag.
Politisk tonedøv præsident
Forklaringen på, hvorfor Trump går ind og lægger pres på James Comey kan også være fordi, at han simpelthen ikke kender spillereglerne i Washington godt nok, forklarer Jørn Brøndal.
Samme vurdering har Philip Chr. Ulrich. Han forklarer, at Trump - ud fra Comeys høringssvar - ikke kan læses direkte at have truet Comey med en fyring, hvis ikke undersøgelse af Mike Flynn blev standset.
- Men han er så politisk tonedøv, at han har prøvet at afkræve politisk loyalitet fra Comey og har opfordret ham til at stoppe efterforskningen. Der er en hårfin grænse for mellem en politisk tonedøv og naiv præsident, som ikke ved, hvordan tingene fungerer, og så en præsident, som helt bevidst lægger indirekte pres på James Comey, forklarer han.
- Og hvis det kommer frem, at han har lagt pres på FBI-direktøren og virkelig prøvet at skjule et eller andet, så kan det blive rigtig alvorligt.
- Men på nuværende tidspunkt er vi ude i, at der skal spørges ind til det og findes ud af flere ting, før det bliver virkelig ’nuclear’ – for nu at bruge CNN’s terminologi.
Efter den åbne høring - som du kan følge live her på dr.dk fra klokken 16 - skal James Comey også svare på spørgsmål i sagen bag lukkede døre.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5912c79ea11f9f12a8490e15
De mange undersøgelser af Trump og Rusland
- •
Sagen om de russiske forbindelser til Donald Trumps kampagnestab har kastet flere undersøgelser af sig. Få et overblik over dem her.
- •
1) Justitsministeriet og forbundspolitiet FBI
- •
Den tidligere FBI-direktør Robert Mueller er blevet udpeget som særlig anklager. Målet er at undersøge, om der har været forbindelser og/eller koordinering mellem Rusland og medlemmer af Donald Trumps kampagnestab - samt om der er sket forbrydelser i forbindelse med efterforskningen. Der er tale om en strafferetslig undersøgelse.
- •
2) Efterretningsudvalg
- •
Både efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus og Senatets efterretningsudvalg laver hver deres undersøgelse af Ruslands forsøg på at påvirke valget i USA i 2016 - samt Trump-kampagnens påståede bånd til Rusland.
- •
3) Andre udvalg
- •
Senatets retsudvalg og kontroludvalget i Repræsentanternes Hus laver hver sin undersøgelse af Donald Trumps mulige forsøg på at presse FBI-direktør James Comey til at stoppe en efterforskning af tidligere national sikkerhedsrådgiver Michael Flynn - samt den efterfølgende fyring af Comey. Undersøgelserne er udløbere af undersøgelser af Michael Flynns bånd til fremmede magter.
- •