Theilgaard: Skidt, hvis Trump gør alvor af klima-udtalelser

Inden valget sagde Donald Trump, at han som præsident vil trække USA's støtte til den store klimaaftale fra Paris.

USA er ansvarlig for 15 procent af verdens udledninger af drivhusgasser som CO2, methan og lattergas.

Det kan komme til at se skidt ud for indsatsen mod den globale opvarmning, hvis USA's kommende præsident, Donald Trump, gør alvor af sine ord om trække støtten til den store klimaaftale fra Paris.

Sådan lyder vurderingen fra DR's klimakorrespondent, Jesper Theilgaard.

- Hvis han virkelig gør, som han har sagt, ser det skidt ud. Men lad os nu se. Han er trods alt ikke alene om at bestemme, siger han og hentyder til, at Donald Trump skal have opbakning i USA til at trække støtten.

I foråret varslede Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters, at han som præsident ville kræve aftalen fra Paris genforhandlet eller gøre "noget andet". Han mente, at klimaaftalen stillede USA dårligt.

Den internationale klimaaftale fra Paris blev vedtaget af 195 lande på et FN-topmøde sidste år. Forleden trådte aftalen i kraft, fordi nok lande havde ratificeret aftalen - heriblandt USA. Aftalen skal sætte en stopper for den globale opvarmning.

Der sker dog ikke noget lige med det samme, vurderer DR's klimakorrespondent.

- I princippet sker der ikke noget lige nu. Aftalen er ratificeret og trådt i kraft, og USA kan ikke bare trække sig ud. Der er nogle procedurer, hvis man vil trække sig ud. Det tager tre år, så det er ikke noget, man bare gør, siger Jesper Theilgaard.

Donald Trump behøver dog ikke at vente tre år. Landet kan i princippet blot undlade at leve op til aftalen.

- Han kan obstruere det, for der jo ikke nogen sanktioner, siger Jesper Theilgaard.

DR's klimakorrespondent er på vej til Marrakesh, hvor klimatopmødet COP22 i øjeblikket er i gang. Her ser han frem til at møde de amerikanske klimaforhandlere.

- Det første, jeg skal finde ud af, er, hvordan de amerikanske forhandlere forholder sig til det. De sidder med et mandat fra Obama-administrationen, så det ændrer sig ikke lige med det første. Men det kan være, at de begynder at tænke andre tanker, siger han.

Hvis USA vælger at trække sig fra aftalen, bryder hele aftalen ikke sammen. For ifølge Jesper Theilgaard er der bred opbakning til at løse klimaproblemerne fra mange andre lande.

- Man kan godt have aftalen kørende udenom USA. Men problemet er, at USA er en stor spiller, som er vigtig at have med i de her aftaler, siger Jesper Theilgaard.