Taliban indtager ny by uden kamp og rykker endnu tættere på Kabul

Af vigtige byer i Afghanistan mangler Taliban nu kun at erobre hovedstaden.

Taliban-krigere ses her i byen Herat den 14. august. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Endnu en vigtig by er nu i hænderne på Taliban.

Det står klart, efter at afghansk militær i Jalalabad i nat overgav sig uden kamp til den islamistiske militante bevægelse.

Det oplyser en regeringskilde og en militærkilde til nyhedsbureauet Reuters ifølge Ritzau.

Byen var en af de sidste betydelige byer, der var under den afghanske regerings kontrol, og dermed er det kun hovedstaden Kabul, som ikke er blevet erobret af Taliban.

- Der er ingen sammenstød i Jalalabad, for guvernøren har overgivet sig til Taliban, siger en lokal embedsmand ifølge Reuters.

- At give Taliban passage var den eneste måde at redde civile liv.

Kraftig offensiv

Erobringen er bare den seneste i en lynoffensiv af Taliban, der er på kraftig fremrykning i Afghanistan, efter at vestlige lande, heriblandt Danmark, har trukket de fleste styrker ud.

På kort tid har de militante islamister formået at tage kontrollen med byer som Kandahar, Ghazni og senest Mazar-i-Sharif.

På samme tid er Taliban rykket tættere på den afghanske hovedstad, Kabul, som den truer med at indtage.

I Kabul ligger den danske ambassade, og der arbejdes i øjeblikket intenst på en evakueringsplan for de de danske statsborgere og lokalt ansatte på ambassaden, lød det i aftes fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

- Den opgave er vi i fuld sving med, med al den kraft, vi overhovedet kan, både civilt og militært. Det er en vigtig opgave. Vi gør alt, hvad vi kan i udenrigstjenesten, forsvaret og andre steder.

- Vi ved, hvor meget det her haster, sagde Jeppe Kofod.

Kampene har betydet, at tusinder af afghanere har måtte flygte fra deres hjem. Her ses en familie i en offentlig park i Kabul. (Foto: © HedayaTullah Amid, Ritzau Scanpix)

USA indsætter i alt 5.000 soldater for at sikre, at amerikansk personale på landets ambassade i Kabul kan hentes hjem i sikkerhed. Norge sender også soldater til Afghanistan for at gøre noget tilsvarende.

Hverken Jeppe Kofod eller forsvarsminister Trine Bramsen (S) ville på pressemødet i går svare på, om der sendes danske soldater til Afghanistan for at hjælpe med evakueringen.