Taliban afviser at udskyde evakueringen: 'Det vil være en forlængelse af besættelsen'

Eksperter vurderer, at det ikke er muligt at få alle vestlige statsborgere og tidligere samarbejdspartnere ud af Afghanistan inden september.

På billedet er en række folk på vej mod et evakueringsfly i Hamid Karzai International Airport i Kabul. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Den 31. august 2021 skal evakueringer af vestlige statsborgere, ambassadeansatte og samarbejdspartnere være tilendebragt. Og USA håber endnu, at det kan lade sig gøre at fuldføre evakueringerne fra Afghanistan inden 1. september. Men der er drøftelser i Det Hvide Hus og i USA's militær om, hvorvidt den tidsfrist skal forlænges.

Det sagde præsident Joe Biden på et pressemøde søndag aften dansk tid.

De samme drøftelser foregår i den britiske regering, der agter at bringe emnet op på morgendagens virtuelle G7-topmøde, og lørdag sagde EU's udenrigschef, Josep Borrell, at det er "matematisk umuligt" at fuldføre opgaven inden månedens udgang.

Men en forlængelse af evakueringsfristen kan de godt skyde en hvid pil efter. Det vil ifølge en Taliban-talsmand, Suhail Shaheen, være at overskride ”en rød linje.”

- Præsident Biden meddelte, at USA 31. august ville trække alle deres militære styrker tilbage. Så hvis de forlænger tilstedeværelsen, betyder det, at de forlænger besættelsen, når der ikke er en grund til det, fortæller Suhail Shaheen i et interview med britiske Sky News:

- Hvis USA eller Storbritannien ville søge yderligere tid til at fortsætte evakueringer - er svaret nej. Det vil få konsekvenser.

Eksperter: Det vil kræve en aftale

David Vestenskov, chefkonsulent ved Forsvarsakademiet, vurderer, at det er usandsynligt, at man når at evakuere alle:

- Ellers var der fra amerikansk og europæisk side ikke grund til at italesætte det. Det kan ikke nås. Man har et billede af, hvor mange der er tilbage, og hvor langsomt det går med at få dem ud, så amerikanerne arbejder formentligt i kulisserne med en aftale med Taliban. Men prisen bliver høj, siger han og fortsætter.

- Det er vigtigt at forstå, at det heller ikke er en god situation for Taliban. De vil også gerne have lukket ned kaosscenariet ved lufthavnen i Kabul og få de internationale styrker ud af landet. Det er det, de forsøger at balancere.

Lektor ved Forsvarsakademiet, Peter Viggo Jakobsen, vurderer ligeledes, at tiden er så fremskreden, at det kræver, at man laver en aftale, hvis man fra Vestens side skal evakuere de folk, der har hjulpet os.

- Hvis vi skal have alle ud, så kan det kun ske med samtykke fra Taliban. Så selvom det ikke er rart at forhandle med regimer, vi ikke kan lide, så tror jeg altså, at man skal gå denne her vej, sagde han søndag.

Og vurderingen er da også, at man fra Talibans side vil være klar til på en eller anden måde at imødekomme Vesten.

- Jeg har svært ved at se, at det her ikke ender med en eller anden form for stiltiende accept, lød det videre fra Peter Viggo Jakobsen.

Danske fly har evakueret mere end 650 personer

Den danske forsvarsminister, Trine Bramsen (S), sagde søndag formiddag til Ritzau, at Danmark er i fuld gang med at evakuere og fortsat henter folk ud af Kabul.

- Men det er klart, at situationen er svær. Særlig når vi kigger på vores allierede, der skal have rigtig mange mennesker ud over de kommende dage, så rinder timeglasset altså ud, siger Trine Bramsen.

Hun svarede ikke direkte på, om det er realistisk at nå at evakuere alle inden 31. august.

- Vi gør alt, hvad der overhovedet står i vores magt, sagde hun.

Tidligt i morges oplyste Forsvarsministeriet således på Twitter, at et dansk Hercules-militærfly sent søndag aften har evakueret omkring 50 personer primært fra danskerlisten - altså danske statsborgere eller personer med lovligt ophold i Danmark - fra Afghanistans hovedstad, Kabul.

- Således har danske fly nu samlet evakueret flere end 650 personer, udtaler forsvarsministeren i den forbindelse. Danmark har blandt andet også hjulpet Norge, Sverige og Island med evakueringer fra Kabul.

Tidligere søndag blev yderligere knap 70 personer evakueret på et dansk militærfly, hvor det ligeledes primært var personer fra danskerlisten, beretter Ritzau.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) oplyste lørdag, at der var omkring 90 personer på danskerlisten, der stadig befandt sig i Afghanistan. Udenrigsministeriet kunne søndag aften ikke oplyse, hvor mange fra danskerlisten fortsat er i Afghanistan.

I og omkring lufthavnen i Kabul opholder sig endnu næsten 6.000 amerikanske tropper (billedet). (Foto: © NICHOLAS GUEVARA, Ritzau Scanpix)

Situationen i lufthavnen er fortsat kaotisk, og der var tidligt mandag et skyderi, hvor en afghaner blev dræbt, og tre personer blev såret.

I weekenden var der dramatiske scener - blandt andet blev en folkemængde presset op mod mure i lufthavnen, hvorved flere blev mast til døde. Mindst 20 har mistet livet i og omkring lufthavnen i Kabul.