Syrien: Fra forår til blodigt mareridt

TIDLINJE: Borgerkrigen i Syrien har snart varet i over syv år. Her er et video-overblik over skelsættende begivenheder i borgerkrigen.

Borgerkrig har forvandlet Syrien til noget nær helvede på jord. (Foto: © Muzaffar Salman, Scanpix)

Borgerkrigen i Syrien har snart varet i over syv år.

Konfliktens begyndelse bliver normalt tidsfæstet til 15. marts 2011, da demonstranter gik på gaden i hovedstaden Damaskus' gamle bydel i protest mod præsident Bashar al-Assads regime.

Siden har så mange mennesker mistet livet, at de fleste observatører - inklusiv FN - er holdt op med at tælle. De fleste skøn ligger dog mellem 300.000 og 500.000.

Over halvdelen af landets 23 millioner indbyggere er undervejs i borgerkrigen flygtet fra deres hjem.

Her følger en gennemgang af vigtige begivenheder i borgerkrigen - med klip fra TV Avisen på daværende tidspunkter:

Marts 2011 - Arabisk forår når til Syrien

Oprøret i Syrien var inspireret af folkelige opstande mod undertrykkende regimer andre steder i den arabiske verden - det, som fik navnet Det Arabiske Forår.

Selvom demonstrationen i Damaskus normalt omtales som det syriske oprørs begyndelse, så startede protesten faktisk flere dage tidligere i byen Daraa, 100 kilometer syd for hovedstaden. Her gik demonstranter på gaden, efter sikkerhedsstyrker havde fængslet en gruppe drenge.

De første tv-billeder fra opstanden i Syrien kom ligeledes fra Daraa.

Sommer 2011 - Oprørere griber til våben

Epicenteret for oprøret i Syrien rykkede hurtigt nordpå til landets tredjestørste by, Homs, som derfor ofte omtales som "revolutionens vugge".

Modstandere af præsident Assad forsøgte sig først med en fredelig opstand som den, der tvang Hosni Mubarak fra magten i Egypten.

Men regimet svarede igen ved at skyde direkte mod demonstranterne, og i juli måned indledte afhoppere fra det syriske militær en væbnet modstand, da de dannede Den Frie Syriske Hær.

December 2011 - al-Qaeda angriber

Borgerkrigen i Syrien udkæmpes i dag mellem mange forskellige væbnede fraktioner, som ofte kæmper lige så ihærdigt indbyrdes som mod regimet og dets allierede.

I slutningen af 2011 kom et kraftigt forvarsel om borgerkrigens komplekse natur, da Damakus blev ramt af flere terrorbomber, som al-Qaeda-gruppen Jabhat al-Nusra menes at stå bag.

Sommer 2012 - Kampen om Aleppo

Midt i 2012 spredte kampene i Syrien sig til landets største by, Aleppo.

Kampene om byen har udviklet sig til nogle af de mest voldsomme i borgerkrigen med deltagelse af de fleste større grupperinger.

Aleppo kaldes derfor nogle gange af de involverede for "Syriens Stalingrad" eller "alle kampes moder".

August 2013 - Giftgasangrebet i Ghouta

21. august 2013 skete det, som mange troede ville blive et vendepunkt i krigen.

Den oprørskontrollerede Damaskus-forstad Ghouta blev angrebet med giftgassen sarin. Opgørelser over dødstallet svinger mellem 281 og 1.729.

Den amerikanske præsident Barack Obama havde flere gange omtalt brugen af kemiske våben som den "røde linje", der ville tvinge USA til at gribe militært ind i konflikten.

USA anklagede Syriens regering for at stå bag angrebet og gik i gang med at forberede angreb.

September 2013 - Aftale om kemiske våben

USA's militære intervention blev forhindret, da Bashar al-Assads allierede Rusland kom på banen med et forslag om, at Syrien i stedet skulle forpligte sig til at ødelægge sine kemiske våben.

Planen blev godkendt i FN's Sikkerhedsråd, og i efteråret 2013 gik Syrien i gang med destruere sine lagre af kemiske våben under overvågning af Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW).

Den sidste ladning kemiske våben forlod Syrien med skib i juni 2014.

Juni 2014 - Islamisk Stat udråber kalifat

Den brutale terrorgruppe Islamisk Stat i Irak og Syrien - dengang kendt som ISIS eller ISIL - indtog i løbet af sommeren 2014 store landområdet i Irak.

Gruppen kontrollerede i forvejen store områder i Syrien, og på baggrund af fremmarchen i Irak udråbte gruppen i august et kalifat fra sin højborg i byen Raqqa i det nordlige Syrien. Ved samme lejlighed skiftede organisationen navn til Islamisk Stat (IS).

IS fortrængte hurtigt al-Qaeda som Vestens hovedfjende, da gruppen fra august 2014 offentliggjorde videoer af fem vestlige gidsler, der fik hovedene skåret af.

September 2014 - Koalition bomber IS

I september 2014 meddelte præsident Barack Obama, at USA ville begynde at bombe IS fra luften i Syrien. I forvejen havde amerikanerne sat sig i spidsen for en luftkampagne mod IS-mål i Irak.

Truslen blev ført ud i livet 23. september, da USA i koalition med en række arabiske allierede begyndte at bombe IS og andre islamistiske grupper i Syrien.

September 2015 - Rusland indleder luftkrig

I anden halvdel af 2015 stod de syriske regeringssoldater særdeles svagt på slagmarken.

Men krigslykken vendte, da Rusland overraskende sendte bombefly på vingerne i Syrien til støtte for præsident Assad.

Officielt gik missionen ud på at bombe IS, men der begyndte hurtigt at komme rapporter om, at russerne i mindst lige så høj grad bombede moderate oprørsgrupper.

Februar 2016 - Våbenhvile

22. februar 2016 oplyste USA og Rusland, at en delvis våbenhvile ville træde i kraft i Syrien fem dage senere.

Våbenhvilen holdt - til manges overraskelse - mange steder i landet.

Indirekte fredsforhandlinger blev genoptaget i Geneve 14. marts. Samtidig oplyste Rusland, at man ville begynde at trække sine soldater ud af Syrien.

Våbenhvilen, fredsforhandlingerne og den russiske tilbagetrækning gik dog alle i vasken, og snart rasede borgerkrigen igen med uformindsket styrke.

November/december 2016 - Generobring af Aleppo

I efteråret 2016 begyndte regeringstro styrker - med omfattende støtte fra russiske luftangreb - at omringe det østlige Aleppo, som oprørerne kontrollerede.

I slutningen af november og begyndelsen af december gik det pludselig meget stærkt, og de regeringstro soldater indtog store bydele i det østlige Aleppo på få dage.

Da oprørerne tabte kontrollen med byens gamle bydel næsten uden at gøre modstand 6.-7. december stod det klart, at det kun var et spørgsmål om tid, før de var helt fordrevet fra Aleppo.

April 2017 - Trump bomber luftbase

7. april 2017 gjorde USA's præsident, Donald Trump, det, som forgængeren Barack Obama undlod at gøre.

Som straf for et angreb med giftgassen sarin i Idlib-provinsen tidligere på ugen, hvor mindst 74 civile blev dræbt, gav Trump ordre om at sende 59 Tomahawk-missiler mod luftbasen Shayrat i det vestlige Syrien.

Mindst syv syriske soldater blev dræbt under angrebet, som også ødelagde cirka ti kampfly og en række missilbatterier.

Oktober 2017 - IS fordrevet fra Raqqa

I anden halvdel af 2017 gik det stejlt ned ad bakke for terrorgruppen Islamisk Stat (IS) og dens ambition om at opbygge et kalifat i Syrien og Irak.

I juli 2017 mistede IS storbyen Mosul i Irak, og i oktober kom de første meldinger om, at terroristerne var fordrevet fra deres selvudråbte hovedstad, byen Raqqa i Syrien.

Raqqa blev indtaget af kurdiske soldater og arabiske syrere fra gruppen Syriens Demokratiske Styrker med støtte fra USA.

Inden året var omme, anslog USA, at IS kun holdt stand i to procent af det territorium, som gruppen kontrollede, da den var på sit højeste.

Januar 2018 - Tyrkiet angriber kurdere i Afrin

I januar i år krydsede tyrkiske soldater og kampvogne grænsen til Syrien.

Målet med offensiven var at fordrive væbnede kurdiske grupper fra et område omkring byen Afrin i den nordlige del af landet.

I marts meddelte Tyrkiet, at man med hjælp fra allierede grupper i Syrien havde indtaget Afrin.

April 2018 - Allierede angriber Assad

7. april blev mindst 70 dræbt under et angreb med kemiske våben i byen Douma, som på daværende tidspunkt var kontrolleret af syriske oprørere.

Svaret kom en uge senere, da USA, Frankrig og Storbritannien angreb en række mål, som sættes i forbindelse med Syriens produktion af kemiske våben.