Sverigedemokraterna jubler: Hvis magten skifter, får vi en central placering i regeringen

Reportage fra valgaftenen set fra Sverigedemokraterna, der lignede og opførte sig som Sveriges næststørste parti.

Sverigedemokraterna festede på valgaftenen. Foto: Malthe Sommerand

En skizofren følelse gik gennem salen søndag klokken 20: Sverigedemokraterna stod til at blive Sveriges næststørste parti, men det lignede i flere exit polls, at den siddende socialdemokratiske statsminister Magdalena Andersson kunne blive siddende med et rød-grønt flertal på yderste mandat.

Der blev drukket, både gravøl og champagne.

Tobias Andersson, retspolitisk talsperson hos Sverigedemokraterna sagde til DR Nyheder:

- Vi er det parti, der har fået den største fremgang. Det er fantastisk. Og det er jo kun valgstedsmålinger, så intet er afgjort.

- Det vil være virkelig glædeligt, hvis vi lander et resultat, hvor vi bliver det største højreparti, sagde partisekretær Richard Jomshof fra scenen.

Partisekreteraren Richard Jomshof under Sverigedemokraternas valvaka på Elite Hotel Marina Tower i Nacka søndag aften. (Foto: © 60160 Stefan Jerrevång/TT, Ritzau Scanpix)

De skulle begge få noget at glædes over. Straks før klokken 23 søndag, mens flere og flere stemmesteder blev talt op, svingede flertallet over, og blå blok med statsministerkandidat Ulf Kristersson (M) lignede vindere - ikke mindste takket være Sverigedemokraterna, der stadig stod til at blive det største borgerlige parti.

Der blev danset, som var der ingen i morgen, og som var der slet ingen onsdag, hvor et endeligt resultat ventes. Indtil da kan flertallet svinge begge veje.

Natten til mandag oplyser den svenske valgmyndighed, at et foreløbigt resultat først vil ligge klart onsdag, når blandt andet udlandsstemmer og de senest afgivne brevstemmer er blevet talt op.

Den foreløbige fordeling giver ved firetiden mandag morgen blå blok 175 mandater mod 174 mandater til statsminister Magdalena Anderssons rød-grønne blok, rapporterer SVT.

Der var travlt i baren ved Sverigedemokraternas fest. (Foto: Malthe Sommerand)

Sverigedemokraterne kæmper stadig i dag med sin fortid. I løbet af valgkampen er flere af partiets kandidater blevet fjernet fra stemmesedlerne efter afsløringer om enten nazist-fortid eller sympatier og samarbejde med den ekstreme højrefløj.

Det spurgte DR Nyheder Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet ind til. Han var mødt op for at støtte op om det svenske søsterparti:

Det var der ikke mange, der snakkede om søndag aften og mandag nat.

DJ Rubbestad med det borgerlige navn Michael Rubbestad og titel af Riksdagsmedlem for Sverigedemokraterna spillede op til dans, og konferencesalen på Marina Elite Tower ved Stockholms havnefront brød ud i spontan fællessang, da han spillede en techno-version af Sveriges Nationalsang:

- Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden.

DR Nyheder mødte kort herefter en håbefuld Riksdagskandidat:

Leonid Yurkovskiy kandidat fra Stockholm-bydelen Nacka (Foto: Malthe Sommerand)

- Nu vender stemningen, det gør den i hele Sverige. Det er det her, vi har kæmpet så hårdt for de sidste fire år. Der skal føres Sverigedemokratisk politik, der kommer styr på indvandringen, der kommer styr på kriminaliteten. Jeg er meget glad, lød det fra Leonid Yurkovskiy kandidat fra Stockholm-bydelen Nacka.

Omkring midnat nåede jublen så nye højder.

- Hvis der kommer et magtskifte, så kommer vi til at få en central position i den nye regering, som tiltræder. Vores ambition er at sidde med i regeringen, sagde Jimmie Åkesson fra scenen, salen jublede, og Jimmie Åkesson inviterede hele salen på en tur i "sejrs-futtog".

Intet er endnu afgjort i Sverige. Hver en stemme tæller, og hver en stemme er altså først talt midt på ugen, onsdag.

- Lige nu er det kun omkring 50.000 stemmer, der skiller de to blokke – mindre end ét procentpoint. Det hele er blevet forsinket af, at flere valgsteder holdt åbent til langt efter klokken 20 på grund af lange køer. Og når løbet er så tæt, må vi vente på de såkaldte onsdagsstemmer. Det er godt 200.000 stemmer fra hovedsageligt udlandssvenskere, fortæller DR’s Europa-korrespondent, Anna Gaarslev, natten til mandag.