Sverige langer ud efter Ungarn: Jeres politik minder om 1930'erne

Det er ikke tilfældigt, at der opstår splid mellem de to lande op til EU-valg, vurderer DR's korrespondent.

Ungarns premierminister Viktor Orban opfordrer landets kvinder til at føde flere børn for at undgå mere immigration. (Foto: © BERNADETT SZABO, Scanpix)

En diplomatisk krise udspiller sig netop nu mellem Sverige og Ungarn.

Det sker, efter Sveriges socialforsikringsminister Annika Strandhäll i et tweet kalder Ungarns premierminister Viktor Orban for en "højrepopulist" fra 1930'erne.

Tweetet kom, efter at den ungarske leder den 10. februar foreslog at komme befolkningsnedgangen til livs ved at fritage landets kvinder fra at betale skat, hvis de føder fire børn - eller flere.

- Der bliver født færre børn i Europa, lød det fra Viktor Orban, der ikke mener, migration er en løsning på problemet, for det "er at give op", lyder det.

Ambassadør indkaldt til samtale

Det fik hurtigt Annika Strandhäll til at angribe Ungarns premierminister på Twitter.

- Det, der sker i Ungarn, er alarmerende. Nu vil Orban have, at der fødes flere "ægte" ungarske børn. Politikken minder om 1930'erne, skriver Annika Strandhäll blandt andet.

Hun tilføjer, at Orban er en højrepopulist, og at forslaget vil gå ud over ungarske kvinders selvstændighed.

Kort tid efter blev Sveriges ambassadør i Ungarn kaldt til et møde hos regeringen.

Et diplomatisk skridt, man tager, når der er blevet overtrådt nogle klare grænser, forklarer DR's internationale korrespondent Anna Gaarslev.

- Det er sådan, at et land signalerer, at det, der er blevet sagt eller gjort, ikke er i orden.

I et åbent brev til Annika Strandhäll skriver den ungarske familieminister Katalin Novák efterfølgende, at hun er chokeret over kritikken, og kalder det usædvanligt og uvenligt for en europæisk regering at fordømme en anden udenom "de traditionelle diplomatiske kanaler".

Sverige vil positionere sig

Men ifølge Anna Gaarslev er Sveriges handling ikke så chokerende. Der er nemlig Europa-Parlamentsvalg lige om hjørnet, påpeger hun.

- Det er ikke tilfældigt, at en svensk socialdemokrat går ud og angriber Ungarn op til et valg, siger hun.

For Viktor Orbans regeringsparti Fidesz er nemlig del af Europa-Parlamentets kristenkonservative gruppe EPP.

- Så man bruger det til at fortælle de svenske vælgere, at hvis I stemmer konservativt til Europa-Parlamentsvalget, så er det blandt andet "de bisser" i Ungarn, I stemmer på, forklarer Anna Gaarslev.

Hun mener samtidig, at de svenske socialdemokrater forsøger at cementere sig selv som "bolværket mod højrepopulisme."

- Man siger, at "30'erne er på vej tilbage til Europa, og her er et eksempel".

Viktor Orban og hans nationalkonservative parti Fidesz har flere gange været i modvind blandt EU-lande, og Europa-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker meldte tirsdag ud, at han vil have Fidesz ud af EPP-gruppen i parlamentet, som han selv står i spidsen for.

Det sker, efter at partiet i en ny reklamekampagne beskylder Juncker for at ville oversvømme Ungarn med migranter og derved "true" landets sikkerhed. Påstande, som Juncker mener er usande.

I weekenden langede Ungarn yderligere - og endnu hårdere - ud efter Annika Strandhäll. Denne gang var det landets vicepremierminister Zsolt Semjen, der kaldte Annika Stranhäll en "syg skabning" for ikke at forstå Ungarns lovforslag, der er "en tilpasning af naturloven".