Sverige genåbner voldtægtssager mod Julian Assange

Den svenske anklagemyndighed genåbner de ni år gamle sager mod Wikileaks-stifteren.

Wikileaks-stifter, Julian Assange, blev anholdt i London i april. (Foto: © Peter Nicholls, Scanpix)

Efterforskningen af to gamle voldtægtssager mod Julian Assange bliver genoptaget.

Det har den svenske vicestatsanklager Eva-Marie Persson netop meddelt på et pressemøde.

- Der er stadig rimelig grund til at mistænke Julian Assange for voldtægt. Derfor er det min vurdering, at der er behov for en ny afhøring af Assange, lyder det.

Allerede i sidste uge meddelte anklagemyndigheden, at set i lyset af at Julian Assange nu er blevet anholdt i London, er der nu mulighed for at at genåbne de to gamle sager om voldtægtsanklager i Sverige, der går tilbage til 2010.

Det er ni år siden, at anklagerne om voldtægt og seksuelt overgreb begået af den australsk-fødte Assange første gang blev fremsat. Overgrebene skulle være fundet sted mod to svenske kvinder efter en konference i Stockholm i 2010.

Assange har nægtet alle anklager.

Han blev anholdt i december i 2010, blev senere løsladt mod kaution og har siden sommeren 2012 opholdt sig på Ecuadors ambassade i London for at undgå udlevering.

Den 11. april blev Julian Assange anholdt på Ecuadors ambassade i London

Men efter han den 11. april blev anholdt af britisk politi på ambassaden, har de to svenske kvinder presset på for at få genoptaget deres sager.

- Vi vil gøre alt i vores magt for at få anklagemyndigheden til at genåbne den svenske efterforskning. Så længe sagen ikke er forældet, har min klient et håb om erstatning, har Elisabet Massi Fritz, der er advokat for en af kvinderne, sagt til nyhedsbureauet AFP.

Wikileaks ser nyheden som en anledning for grundlæggeren til at rense sit navn, siger Kristinn Hrafnsson, der er chefredaktør.

- Siden Julian Assange blev anholdt 11. april 2019 har der været betragteligt politisk pres på Sverige for at få genåbnet efterforskningen, men der har altid været politisk pres på denne her sag, lyder det i en udtalelse.

Voldtægtssagerne mod Julian Assange blev i første omgang droppet i 2015, fordi der var gået for lang tid, men efter Assange i begyndelsen af april blev anholdt på ambassaden i London, har anklagemyndigheden i Sverige altså besluttet sig for at genåbne sagerne, inden de helt falder for forældelsesfristen i august 2020.

Også USA vil have fingre i Assange

Svenskerne vil nu have udleveret den 47-årige Assange, der er blevet idømt 50 ugers fængsel for at have brudt sin kaution. Han kan udleveres efter 25 uger, men svenskerne er ikke de eneste, der vil have Julian Assange udleveret.

Også USA har nemlig gjort krav på Assange, der er sigtet for at have bistået whistlebloweren Chelsea Manning i at have tilegnet sig fortrolige militære dokumenter, som blandt andet beskriver USA's krigsindsats i Irak og Afghanistan og offentliggjort dem gennem Wikileaks i 2010.

Ifølge advokat Rebecca Niblock, der er ekspert i udleveringssager, er det nu op til den britiske indenrigsminister at vurdere, hvilket land der i givet fald har forrang til at få Julian Assange udleveret. Blandt andet kan der tages hensyn til risikoen for dødsstraf, alvoren af forbrydelsen, og hvem der fremsatte udleveringskravet først, skriver bbc.com.