Den svenske redningschef Johan Szymanski har søndag taget en beslutning om at sikkerhedsafbrænde et 800 hektar stort område i Dalarna nordvest for Stockholm for at forhindre, at den intensive varme fra flammerne når Älvdalen i næste uge.
- Dette er den største afbrænding, vi nogensinde har foretaget i Sverige, siger Szymanski til SVT søndag eftermiddag.
Området på 800 hektar svarer til mere end 1.100 fodboldbaner.
SVT-journalisten påpeger, at det kan virke underligt at afbrænde endnu et område i den situation, Sverige er i nu, hvor der her til eftermiddag ifølge myndigheder er registreret 53 aktive skovbrande.
Den ekstreme varme har medført omfattende skovbrande, som svenske og udenlandske brandmænd - heriblandt danske - kæmper med at få styr på.
Frygt for spredning af ilden
Brandene er spredt ud over hele landet, men de største brande foregår i regionerne Gävleborg, Dalarna og Jämtland, som ligger i den centrale del af Sverige.
Brandene i de tre regioner vurderes til at dække et areal på 20.000 hektar. Men man frygter, at ilden kan sprede sig yderligere.
- Det, vi ønsker, med denne aktion er at brande jorden væk. Det betyder, at når den store ild breder sig til dette område, så er der ikke noget, der kan brænde, og så stopper branden dér, siger Szymanski.
Beslutningen kommer på baggrund af det svenske meteorologiske instituts prognoser om, at den kommende uge vil byde på temperaturer op mod 35 grader. Det kan gøre den igangværende juli måned til den varmeste i 260 år i Sverige.
Det kræver is i maven og detaljeret viden om vind og vejrforhold, hvis man antænder en brand for at standse en anden brand.
Det siger sektionschef Martin Vendelbo, Beredskabsstyrelsen, til ritzau.
- Det kan lyde lidt mærkeligt, at man antænder en brand for at forhindre en anden brand. Men begrebet kaldes modild, og det er velbeskrevet, siger han.
Brandfolk fra det meste af Europa er blevet kaldt til Sverige for at assistere de svenske brandfolk i slukningsarbejdet. I alt 60 danske, frivillige brandfolk er i netop nu i Sverige for at hjælpe med slukningsarbejdet.
Hjælpen er koordineret gennem EU, hvor EU-Kommissionens Center for Krisekoordination oplyser, at yderligere støtte fra Portugal, Østrig og Tyskland står klar, hvis det bliver nødvendigt.