- Der er en klar risiko for, at tredjeparter vil blande sig i, hvordan vi træffer vores beslutninger.
Sådan lyder en del af begrundelsen fra Sveriges statsminister, Stefan Löfven, på, hvorfor landets regering i dag har meddelt, at de har i sinde at styrke Sveriges psykologiske forsvar. Det skriver SVT.
Meldingen kommer under en forsvarskonference i Sälen, og den nye myndighed har til formål "at bevare det åbne samfunds fri viden og informationsudveksling", siger statsministeren.
- Det er en forudsætning for vores demokrati og vores retsstat. Et psykologisk forsvar handler om at sikre folks vilje i fred og modstandsdygtighed i krig, siger Stefan Löfven.
Til forsvar for det demokratiske samfund
Ifølge statsministeren skal myndigheden blandt andet skal identificere, analysere og imødekomme "påvirkningskampagner".
Den får derfor til opgave at bekæmpe IT-infrastrukturproblemer, cyberangreb, disinformation og datasvindel - og ikke mindst at sikre, at Sveriges kommende valg bliver beskyttet mod indblanding fra fjendtlige kræfter.
- Et moderne totalforsvar skal være i stand til at beskytte sig mod eksterne forsøg på at påvirke det demokratiske samfund. Til den, der overvejer at forsøge at påvirke valgresultatet i vores land: Hold dig væk! lød det i dag fra Stefan Löfven.
Statsministeren meddelte samtidig, at militæret vil få yderligere finansiering på 26 milliarder svenske kroner i perioden 2015-2020.
Hvis krigen kommer
Den nye myndighed bliver annonceret blot en dag efter, at regeringen meddelte, at samtlige husstande i Sverige i løbet af foråret vil modtage en folder, der skal øge befolkningens beredskab i tilfælde af kriser, krig og alarmberedskab.
Folderen med titlen "Hvis krigen eller krisen kommer" er den første af sin slags, der er blevet husstandsomdelt, siden Den Kolde Krig blev afsluttet i 1980'erne.
Det er heller ikke første gang, at Sverige har en myndighed med ansvar for landets psykologiske forsvar. Den daværende Styrelse for Psykologisk Forsvar blev dog også lukket ned efter den kolde krig.
Og selvom Sverige i dag ikke er i umiddelbar risiko for at komme i krig, så er styrkelsen af Sveriges psykologiske forsvar ifølge statsminister Stefan Löfven et spørgsmål om fremtidssikring.
- Selvom det er usandsynligt, at Sverige bliver udsat for et militært angreb, vil vores land unægteligt blive påvirket, hvis der opstår en væbnet konflikt i vores område. Hvis et lands forsvarsevne skal opretholdes over tid, må langsigtet planlægning sættes over ønsketænkning.