Svenskere undrer sig: Hvorfor var udvist terrormistænkt stadig i landet?

Lastbilangrebet i Stockholm har ramt ned i en indvandrerdebat i Sverige, der allerede var i svingninger, siger DR's Europa-korrespondent.

I Stockholm har tusindvis af svenskere i dag været samlet for at mindes de dræbte og sårede efter fredagens lastbilangreb. (Foto: © Jonathan Nackstrand, Scanpix)

Sveriges hovedstad, Stockholm, har i dag været centrum for en såkaldt 'kærlighedsmanifestation', hvor ofrene for fredagens lastbilangreb er blevet mindet.

Midt i al kærligheden og sammenholdet er flere oplysninger om den formodede gerningsmand dog også kommet frem.

Og særligt én detalje har flere svenskere ifølge DR's europakorrespondent, Anna Gaarslev, bidt mærke i.

Nemlig at den formodede gerningsmand var blevet udvist af Sverige.

- Alligevel er han et af de omkring 10.000 mennesker, som svenske myndigheder har udvist, men hvor politiet rent faktisk ikke ved, om de opholder sig i Sverige. Nu er det ikke sådan, at de nødvendigvis er terrorister alle sammen. Men alene det, at der ikke er styr på mennesker, som ikke har lov til at opholde sig i Sverige. Dét er noget, som mange mennesker bider mærke i, forklarer Anna Gaarslev.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven (S), udtalte i kølvandet på kærlighedsmanifestationen, at det er frustrerende, at systemet ikke har formået at sikre sig, at den formodede gerningsmand faktisk også forlod Sverige.

- Og Stefan Löfven har også allerede lagt op til, at han synes, at man skal lave en bred skærpelse af den svenske terrorlovgivning. Vel at mærke et forlig, som rækker hen over midten, siger Anna Gaarslev.

Dermed rammer lastbilangrebet også direkte ned i en indvandrerdebat, som stille og roligt begynder at fylde mere og mere i Sverige, og hvor de politiske partier har flyttet sig fra tidligere kendte positioner.

- Så det, der skete i fredags, har skubbet til noget, som allerede var i svingninger, siger Anna Gaarslev.