Flere kandidater, som stiller op for Sverigedemokraterne ved det kommende kommunalvalg i Sverige den 9. september, har en fortid i det nynazistiske parti Nationalsocialistisk Front.
Det skriver avisen Expressen, som har gennemgået samtlige kandidater til både rigsdags- og kommunalvalget, i samarbejde med det undersøgende magasin Expo, der har fokus på højrenationalistiske og antisemitiske organisationer.
Medierne har undersøgt, om kandidaterne aktivt har deltaget i nazistiske organisationer, været aktivister eller aktivt spredt nazistisk propaganda og har her fundet frem til syv kandidater til kommunalvalget.
For flere af kandidaternes tilfælde ligger tiden hos Nationalsocialistisk Front dog op til 20 år tilbage i tiden.
I dag tager de pågældende kandidater afstand fra fortiden. Flere bekræfter, at de ikke har oplyst det til partiet, men understreger, at fortiden ikke har nogen betydning for deres kandidatur for Sverigedemokraterne.
Før sommeren slog partileder Jimmie Åkesson fast, at man i det nationalkonservative indvandrerkritiske parti skelner skarpt mellem nazisme og nationalisme:
- Nazismen er en antidemokratisk, socialistisk, racistisk, imperialistisk ideologi, der mangler eksistensberettigelse i det demokratiske samfund.
Han kender ikke de konkrete tilfælde i detaljer, men siger til Expressen, at partiet kontrollerer dets kandidater, blandt andet ved at tjekke deres økonomiske forhold, og understreger, at stiller man op som lokalkandidat, må det være forbundet med en vis troværdighed i lokalafdelingen.
Ikke sikkert det får stor betydning
Ifølge partilederen skal der være plads til, at mennesker kan udvikle deres holdninger og synspunkter med tiden.
- Bare fordi man har gjort noget dumt tidligere i sit liv, så udelukker det jo ikke automatisk, at man kan blive politiker i fremtiden, lyder det fra Jimmie Åkesson.
Det er da også langt fra sikkert, at sagen vil få den store betydning, siger DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.
- Det vækker naturligvis nogle reaktioner, for det trykker på et ømt punkt: Det faktum, at partiet tidligere har huset erklærede nazistiske kræfter. Men det betyder ikke nødvendigvis det store for dem, som i forvejen vil stemme på partiet, siger hun og tilføjer, at det formentlig vil blive set som endnu et forsøg på at sværte partiet til.
Sidste sommer erkendte partileder Åkesson, at partiet havde haft medlemmer med "problematiske forbindelser til forskellige ekstremistiske organisationer" og sagde, at der ville blive udarbejdet en redegørelse af partiets fortid.
Ifølge Expo og Expressen er det dog ikke sket.
- Politisk udstiller det, at det ikke helt er lykkedes - selvom man har forsøgt - at rense ud i de kandidater, det kan gøre det politisk svært for de borgerligere partier, Moderaterne og Kristendemokraterne, at signalere, at man reelt gerne vil indlede et samarbejde, siger Anna Gaarslev og fortsætter:
- Det ser ikke kønt ud nu, men det er svært at se, at det skulle få de store politiske konsekvenser. Vi taler om få lokale kandidater, så det sværter ikke partiets landspolitik.
Ifølge Jimmie Åkesson vil partiet nu kigge på de omtalte medlemmer og finde ud af, hvilken rolle de har i partiet.