Den svenske presse har i ti tilfælde ikke fulgt god presseskik i deres dækning af efterårets mange #metoo-sager om sexchikane og krænkende adfærd.
Det vurderer PON, Pressens Opinionsnämnd, der svarer til det danske pressenævn og som har gennemgået i alt 11 artikler, skriver SVT.
Artiklerne er landet på pressenævnets bord, fordi fire personer, der har været nævnt i de pågældende #metoo-artikler, har klaget over 11 konkrete publiceringer.
Og nu får klagerne opbakning fra det svenske pressenævn, der mener, at avisernes dækning ikke lever op til god presseskik.
Ola Sigvardsson, der er presseombudsmand i Sverige, siger til SVT, at medierne fremover bør tage et særligt hensyn, hvis de vælger at nævne folk ved navns nævnelse i artikler, hvor vedkommende beskyldes for krænkende adfærd.
- Man bør først spørge sig selv, om det her virkelig er en person, der har en så relevant en rolle i samfundet, at vedkommende fortjener at blive udstillet i medierne. Og så skal man se på, hvor alvorlige udsagnene er, siger Ola Sigvardsson.
Kritikken rammer blandt andet avisen Expressen, der beskyldes for at overtræde god presseskik i fire tilfælde – den ene af de kritiserede #metoo-artikler er tilmed skrevet af avisens chefredaktør Thomas Mattson.
Også Dagens Nyheter får en løftet pegefinger, mens arbejderavisen Arbetaren får den hårdeste kritik, fordi pressenævnet mener, at avisen i ét tilfælde har brudt god presseskik på groveste vis ved at anklage en navngiven reporter på en anden avis uden belæg.
Du kan læse mere om afgørelserne på Pressens Opinionsnämnd HER.