Det svenske militær mangler soldater. Det mangler officerer. Det mangler generelt personale. Det konkluderer en rapport, som den svenske forsvarsminister, Peter Hultqvist, modtager torsdag.
Derfor anbefaler udvalget bag rapporten, at Sverige genindfører værnepligten. Det skriver det svenske nyhedsbureau TT, der har set rapportens indhold.
På forhånd melder den socialdemokratiske forsvarsminister sig positivt indstillet over for forslaget.
Sverige afskaffede værnepligten i 2010. Efter 109 år med generel mønstring gik det svenske forsvar over til frivillig rekruttering. Håbet var at skaffe 4000 nye ansigter hvert år. Men i gennemsnit har forsvaret kun rekrutteret 1502 personer om året.
Ifølge avisen Dagens Nyheter mangler militæret nu 7400 personer.
Genindførelse behøver ikke flertal i parlamentet
Rapportens forslag er, at man begynder at afholde session i juli 2017. De første rekrutter skal så møde 1. januar 2018. Svenske unge født i 1999 og 2000 vil i så fald blive de første, der skal aftjene værnepligt igen.
Både unge kvinder og mænd bør ifølge rapporten kaldes ind til tjeneste. Det betyder dog ikke, at der bør være lige mange. Forsvaret vil også stadig forsøge at rekruttere ad frivillighedens vej.
Beslutningen om at genindføre værnepligten behøver ikke et flertal i det svenske parlament, Riksdagen. Da værnepligten i sin tid blev afskaffet, blev den rent teknisk kun suspenderet. Regeringen kan derfor selv beslutte igen at indkalde til session.
- Jeg håber at få bred opbakning til forslaget, selv om regeringen råder over muligheden for at aktivere værnepligten igen, siger forsvarsministeren.
/ritzau/