Svensk politi skød udviklingshæmmet: Politiet har dræbt rekordmange i år

20-årige Eric Torell er den syvende person, der er skuddræbt af svensk politi det seneste år.

En 20-årig udviklingshæmmet mand blev skudt og dræbt af svensk politi natten til i går. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

Der er slet ikke nok ressourcer til at uddanne svenske betjente i konflikthåndtering.

Det fortæller Christer Palmkvist, der er formand for det svenske politiforbund, efter at den 20-årige Eric Torell natten til i går blev skudt af flere betjente i den centrale del af Stockholm.

Skuddrabet på den 20-årige, der havde Downs Syndrom, skriver sig ind i en kedelig statistik. Eric Torrell er nemlig den syvende person, der er blevet skuddræbt af svensk politi det seneste år, skriver SVT.

Det er det højeste antal, siden man begyndte at opgøre skuddrab begået af betjente for 25 år siden, skriver Aftonbladet.

- Det eskalerer, det er der ingen tvivl om. Det er altid mislykket, når politiet tvinges til at bruge dødelig vold, siger fungerende politiformand Christer Palmkvist til den svenske avis Aftonbladet.

Eric Torrell blev skudt klokken fire om morgenen i Vasastan, efter at han var gået hjemmefra med en legetøjspistol.

Politiet reagerede på en anmeldelse, og da de traf den unge mand, følte de sig truede. Herefter skød flere af betjentene den 20-årige, der efterfølgende blev erklæret død.

Familien kritiserer politiet

Efter skuddrabet har forældrene til Eric Torrell været ude og kritisere politiets håndtering af sagen.

Moderen siger til Aftonbladet:

- Det er meget ulykkeligt, at han havde taget legetøjsvåbnet med. Men hvorfor var de nødt til at slå ham ihjel? Hvorfor kunne de ikke bare skyde ham i foden? De siger, at der er tale om en legetøjspistol. Det er forkert. Det var et lille legetøjsgevær til aldersgruppen fem år. Det er meget mindre end et rigtigt gevær. Det ser billigt ud og er i plastik, siger Katarina Söderberg

Christer Palmkvist fra politiforbundet fortæller, at svenske betjente bliver undervist i konflikthåndtering, og at undervisningen, som er baseret på andre landes forskning, er uhyre brugbar.

Der er bare et problem. Manglende ressourcer.

- Undervisningen omfatter et vist antal timer per år. Men det bliver bare ikke gennemført, siger Christer Palmkvist.

Politiet: Svært at skelne mellem ægte og uægte våben

Kommissær i politiets nationale operative afdeling Martin Lundin bekræfter over for SVT, at der er en stigning i sager, hvor politiet føler sig nødsaget til at affyre skud.

I forhold til den konkrete sag siger han, at det er meget svært for politiet at skelne ægte og uægte våben fra afstand

Til gengæld åbner han for, at man skal se på, hvordan man håndterer personer med diagnoser.

- At håndtere personer med forskellige diagnoser og psykiske problemer indgår i politiets grunduddannelse. Men givetvis er det noget, som man skal se nærmere på, siger Martin Lundin.

Den svenske anklagemyndighed er gået i gang med en undersøgelse af sagen.