En skandale, en uhyrlighed, stærkt udemokratisk og et decideret kup.
Sådan lyder blot nogle af reaktionerne fra britiske parlamentarikere, efter Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, tidligere i dag, anmodede dronningen om tilladelse til at suspendere det britiske parlament, kort efter de vender tilbage fra sommerferie i starten af september.
Den anmodede suspendering vil starte den 9. september, blot seks dage efter, at parlamentet er tiltrådt efter sommerpausen, og vil vare til den 14. oktober, to uger inden, at Storbritannien forlader EU.
En af dem, der ikke overraskende har taget afstand til Johnsons anmodning, er leder af oppositionen og formand for partiet Labour, Jeremy Corbyn.
- Jeg er rystet over hensynsløsheden fra Johnsons regering, som taler så meget om suverænitet og så alligevel søger om at suspendere parlamentet for at undgå, at deres planer om en dumdristig no deal-brexit bliver gået efter i sømmene, udtaler oppositionslederen ifølge The Guardian.
Labour har på forhånd fordømt ideen om en suspendering af parlamentet, som de mener vil være "det alvorligste magtmisbrug og angreb på det britiske forfatningsmæssige princip i mands minde".
Labour-ordfører Diane Abbott går så langt som at kalde Johnsons suspenderingsforslag for "et kup mod parlamentet". Ifølge nyhedsbureauet Reuters oplyser unavngivne kilder i partiet, at Jeremy Corbyn i et brev til dronningen har udtrykt "dyb bekymring" og anmodet om et møde.
En forfatningsmæssig skandale
Tiltaget har også fået parlamentets formand og tidligere medlem af det konservative parti, John Bercow, som ellers ikke har for vane at udtale sig i politiske anliggender, til tasterne. Han kalder ideen om en suspendering for "en forfatningsmæssig skandale".
- Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det blændende åbenlyst, at formålet med at suspendere parlamentet er at sætte en stopper for, at parlamentsmedlemmerne kan debattere brexit og udføre dets pligt i forhold til at udstikke en kurs for landet, siger han ifølge britiske medier.
Men han er ikke den eneste, som har kritiseret Johnsons beslutning. Det har også blandt andre konservative Dominic Grieve, som kalder anmodningen for uhyrlig og samtidig advarer om, at det kan føre til en mistillidsafstemning mod premierministeren.
- Denne regering vil falde, lyder det fra det konservative parlamentsmedlem ifølge BBC.
Også den tidligere konservative finansminister Philip Hammond har været ude og kalde det ”dybt udemokratisk”, hvis parlamentet bliver forhindret i at holde regeringen ansvarlig ”midt i en national krise”.
Også den tidligere konservative premierminister Sir John Major har været ude med riven efter Boris Johnsons ønske om at suspendere parlamentet.
Han siger ifølge BBC, at han vil få en domstol til at undersøge sagen, hvis premierministeren forsøger at suspendere parlamentet for at få gennemført et brexit uden en aftale med EU.
- Regeringen skal have tid til at arbejde
Premierministeren afviser alle anklager om, at suspenderingen er motiveret af et ønske om at tvinge en såkaldt no deal-brexit igennem, altså et britisk farvel til EU uden en skilsmisseaftale om fremtidigt samarbejde.
Han fastholder derimod, at der vil være rigelig tid til, at parlamentets medlemmer kan debattere det forestående brexit efter suspenderingen, og at regeringen ikke vil vente med at få styr på sine planer for Storbritannien til efter den 31. oktober.
- Vi har brug for ny lovgivning. Vi bliver nødt til at præsentere nye og vigtige lovforslag, og det er derfor, at vi skal have denne suspendering, siger han ifølge britiske medier.
I et brev til de britiske parlamentarikere skriver premierministeren da også, at den nuværende parlamentsperiode har varet mere end 340 dage, næsten 100 dage længere end tidligere rekorder, og at det nu er tid til, at regeringen fokuserer på at få implementeret lovgivning i forbindelse med brexit.
- Det ligner et diktatur
Den forklaring køber man dog ikke i Skotland, hvor landets førsteminister, Nicola Sturgeon, fra partiet SNP, anklager Johnsons regering for diktatur:
- Det er et diktatur, og hvis ikke parlamentsmedlemmerne står sammen i næste uge og stopper Boris Johnson, tror jeg, at i dag vil blive husket som den dag, hvor det britiske demokrati døde, siger hun til The Guardian.
Det er dog ikke alle, der er kritiserer Boris Johnsons forslag.
I regeringens nordirske støtteparti, DUP, støtter man fuldt op om premierministeren og kalder beslutningen at suspendere parlamentet for ”en mulighed for at sikre, at vores prioriteter stemmer overens med regeringens". Det skriver formand for DUP, Arlene Foster, på Twitter.
Også flere konservative parlamentarikere støtter op om premierministeren og kalder suspenderingen for "på tide", og at regeringen har brug for tid til at forberede Storbritannien til det forestående brexit.
"Skummelt"
Det er ikke kun uden for parlamentets rækker, at premierministeren vækker utilfredshed. En underskriftsindsamling i protest mod suspenderingen har i skrivende stund samlet flere end 250.000 underskrifter.
EU-parlamentets brexit-koordinator Guy Verhoefstadt sendt også en hilsen til de britiske parlamentarikere med ordene "aldrig har det at tage kontrollen tilbage, set så skummelt ud".
Suspendering af parlamentet
- •
De fleste medlemmer af det britiske Underhus er imod at forlade EU uden en aftale. Det har de kurs mod at gøre den 31. oktober. Parlamentsmedlemmerne kan forhindre dette i at ske.
- •
Men premierministeren kan forsøge at forhindre parlamentarikernes indblanding ved at suspendere parlamentet.
- •
Når parlamentet er suspenderet, stopper al arbejde i parlamentet, og der kan derfor ikke afholdes debatter eller vedtages nye love.
- •
Det er den britiske dronning, der har magten til at suspendere parlamentet – på baggrund af en forespørgsel fra premierministeren.
- •
Derfor kan premierministeren i teorien fjerne mange af forhindringerne på vej mod et no-deal-brexit, hvor Storbritannien forlader EU uden en aftale, ved at holde parlamentet ude i en periode frem mod deadline den 31. oktober.
- •
Det er ganske normalt, at dronningen suspenderer parlamentet. Dette sker som regel en gang om året i en kort periode i april eller maj. Denne gang er der dog tale om meget mere dramatiske omstændigheder. Premierminister Johnson beskyldes nemlig for at ville handle udemokratisk ved at sætte parlamentsmedlemmerne på sidelinjen.
- •
En suspendering af parlamentet kan også gøre det sværere at forberede sig på et no-deal-brexit, fordi parlamentet ikke vil kunne vedtage nye love, der skal sikre en blødere overgang ved farvellet til EU.
- •
Kilde: BBC